DARAH MELAHIRKAN

assalamualaikum hi saya nak tanya sesuatu yg ganggu fikiran saya. saya selamat melahirkan anak sulung saya 17/6 secara normal & darah mula keluar sejak dari hari pertama melahirkan sehingga anak usia sebulan (30 hari - 16/7). selepas itu saya perasan takde darah keluar lagi sehingga 24/7 (1 minggu) && semalam (25/7) selepas berurut semula saya perasan ada darah keluar sehingga lah harini dgn banyak & kerap. saya nak tanya itu dikira haid/ nifas ya ? kebiasaannya darah nifas keluar sehingga bila & bila saya sepatutnya boleh mandi wajib ya ? mcm mana nak bezakan haid, nifas & istihadah ? TQ yg sudi jawab kekeliruan saya.

1 Balas

nifas selepas bersalin 60 hari selepas rahim kosong. . jika lps 60 hari masih ada darah itu kira istihadah dah boleh mandi dan solat seperti biasa

11mo ago

maaf baru baca, terima kasih utk penjelasan yg jelas ni. ini pertama kali pengalaman tu tak pasti tak pandai bab ni. terima kasih ya