Plasenta previa/uri kat bawah

Assalamualaikum saya nak tanya, macam mana cara naikkan uri, 25/8/20 saya bleeding, kandungan baru 28minggu berat baby 1.2kg. Kalau diikutkan bleeding masih teruk saya akan dioperate. alhamdulillah sekarang keluar coklat2 sahaja doctor hold utk operate. tapi saya masih risau. Ada cara tak ibu ibu? Plasenta previa type 3. Sepatutnya edd bulan 11/2020

Plasenta previa/uri kat bawah
9 Balas

certain org ckp sujud lama2 utk naikkan balik uri tp saya xpasti la betul ke x. saya xde rezeki uri naik, ikotkan dr awal doc dah detect. saya dulu PP, warded sbulan stgh sbb spotting and kena tahan sampai bsalin. paling penting jgn byk bjln, angkat berat dan turun naik tangga sbb risiko bleeding anytime, bahaya utk ibu dan baby. sbb tu biasanya PP case kena warded supaya smpat selamatkan ibu dan baby klo tibe2 bleeding. doc sy ckp klo type 1/2 masih bole bsalin normal. 3/4 mmg kna czer. tp In Shaa Allah smuanya ok if jaga betul2. kwn2 PP sy kbykannya semua ok n baby sihat smpai skrg (masing2 czer tmasuk sy). baby saya pun dah almost setahun. ☺

4y ago

kalau bedrest xde heavy bleed, biasanya 38weeks dah kena czer. sy czer masa 38weeks 2days. kalau heavy bleed, mmg trus emergency czer

jangan buat kerja berat nd jangan sesekali angkat benda berat . jangan bersamaa dalam masa 2minggu tuu . kalau uri dahh tahap 3 bahaya . diaa tutup jalan . takut kena bersalin czer . tapi biasanya atas 30minggu uri akan naik . doa yang baik baik . jangan urut . sayaa pun masa 28minggu uri dekat bawahh . husband nd doc takbagi langsung buat kerjaa berat . nd now dahh 32minggu , Alhamdulillah uri dahh naik atas .

Up 👍 soalan yg bagus sis.. ada sesiapa yg arif atau berpengalaman? sy juga jdi benda yg sma.. pp type 2 dan bleeding.. masih dlm pantauan Dr.. sy ada tanya Dr.. Dr nasihatkan banyakkan rest, jgn angkat benda berat even bnda yg simple, dan pantang bersama suami.. if dikesan placenta previa, kena betul2 jaga sampai masa untuk deliver baby..

2y ago

nak tanya ngan korang, kenape saya scan masa 8 minggu ni, scan perut tak nampak baby, kalau scan dr bawah nampak, kenape ye? ade tak sapa yg pngalaman die sama? first bby😬

sujud lma skit, sandarkan kaki kat dinding, pujuk baby naikkn uri saya bt smua tu alhamdulillah bkesan msa 28w hsil scan uri kat bwah type 2..30w scan dri bawah sbb uri xnmpk msa scan dri perut..alhamdulillah dktr yg scan ckp bleh branak normal..tpi saya ttp x bt kja berat untuk bjga²..

waalaikumusalam... awak kena banyak berehat dan tak blh lasak2 kalau stage u major. akak doakan awak n baby sihat dan Allah permudahkan awak smpai bersalin.

Sy pn uri rendah..risau jgk. So far xdek bleeding lagi.. Mmg kalau time xkeje sy bedrest je.. Keje rumah pn hsbnd buatkan.

侧色 是我饿 啊的地方我 1 撒上

Semoga d permudahkan sis.mudahan baik2 je

也是 可ok