PENDARAHAN

Saya prengnant 11w..semalam saya ada keluar darah..tapi saya takde rasa sakit apa2 pun..dah pergi scan tapi doktor takde cakap apa2 pun..dan dia sruh dtang scan 2mggu lgi..bahaya tak ibu2 klu mengalami pendarahan diawal kehamilan ? #firstbaby #seriusnanya #pleasehelp

8 Balas

saya pun mcm sis, ada bleeding. sekarang dah 13weeks setakat ni dah pernah bleeding 4 kali. masa pegi klinik swasta semua de ckp ok je tapi tak tahu punca darah dri mana and darah tu darah lama. bleeding ke-2 saya keluar mcm ketulan, terus saya oegi ke emergency hpupm, dr cek kata tak de pape jugak. yg keluar bukan baby, mungkin blood clot je. lepastu terus diorg setkan appointment utk jumpa pakar, utk cek baby sihat atau tidak. Jumpa pakar baru la dr scan dan nmpak mmg ada bleeding tapi terlampau sikit dan tak membahayakan baby. dia kata mmg akan keluar la lpsni sbb nak hbiskan darah yg sikit2. cuma punca masih tak tahu la. Apa2 refer dr, baru boleh tenang sis ☺️mcm saya asyik risau fikir.

Awak tak tanya doktor ke? Kalau doktor tak ckp pape inshaallah takde apa tu. Kadang spotting sikit tu sbb penempelan. Dia baru nak jadi sbb tu ade spotting sikit. Kadang sbb rahim kita tak kuat boleh jadi ade spotting. Kena banyakkan rehat. Jgn buat kerja rumah. Banyakkan bedrest. Jgn angkat benda berat berat.

ada bhya ada yg x...tp sy ada pglman keguguran,so bg sy bhya lah...klau was2 seeloknya g trus jumpa dr jgn biar lma2,nti lain plk jd nya...semoga sis dan kandungan baik2 sja amin..

bahaya sis ..kena rest...jng buat kerja berat2 ye..saya baru keguguran 12w.. bleeding almost 2w plus saya kerap sakit perut masa bleeding ..last Friday 4/3 gugur...take care yaaa

Bahaya juga sbb.. Takut uri kat bwah.. Hati2.. Bila uri dibawah bby mudah ikut kluar..

2y ago

Kakak ipar saya pernah mengalami mcm ni.. Dia xboleh byk gerak Dan buat kerja. Tp dalam tempoh tu dia kne ulang alik g klinik.. Klinik pulak jauh. Pagi ptg.. Dalam 2 3 hari tu juga laa dia keguguran 15minggu.. 4bulan dah.. Bila darah kluar itu tanda yg xbaik.. Septut nya kne pantau..

banyak ke pendarahanya? kalau banyak risau juga. takut threatened miscarriage

Kalau doktor kata ok , ok la tuh tapi jaga2 je and banyakkan rest

Kalau doktor ckp ok, ok lah tu