Adakah Keguguran Perlu Dikira Semasa Buka Buku Pink?

Assalamu'alaikum. Saya mempunyai 2 cahaya mata & pernah 2x keguguran semasa 8w dan 10w, 4 tahun lalu. Dan saya tidak sempat buka buku pink. Soalan saya, adakah kehamilan kali ini dikira sebagai yang ke-5 atau yang ke-3? Terima kasih atas respon mommy² solehah semua💖

10 Balas

Ya sis, kena bagi tau, sbb sya pun gugur 2 x tnpa sempat buka buku, kali ke 3 sy prgnant, buka buku awal sbb ada history keguguran sblm ni, so nnti di buku nurse akan tulis, kira prgnancy yg ke 3,yg gugur pun doc akan catit jugk. N msa dkt hspital nk brslin pun bnda ni akan disbut2, mcm pesakit ni sekian2,

Keguguran pun akan dikira. Walaupun tak buka buku pink lagi masa tu. Sy jenis yang suka prepare, jadi kalau ada rekod hospital / clinic berkaitan dgn kandungan sy akan bawa sekali in case diorang tanya. Sebab diorang kena tau history ibu tu

Nnt dia akan cakap kandungan ke 5, anak ke 3. Kalau sis pergi hospital ke apa.. Dia tanya anak ke berapa.. Sis ckp mcm tu.. Diorg akan faham. History tu diorg akan ltk dlm buku. Lgkah berjaga2

kena bagithu sis . mcm sya 3 kali keguguran 2 tk smpat buka buku pink yg last sempat buka . skrg pregnant ke 4 .misi suruh dtg klinik masa 6week sbb nak pantau dri awal .

ke 5. perlu inform pernah gugur walaupun xsempat buka buku pink.

kena bagitau, macam saya nurse dan doktor memang tanya masa mula² check up

ke 5. semua sejarah kehamilan kena bagitau.

waalaikumsalam..ye ke 5 sis..kene bgtau smua ye..

Ke 5 sis dia mmg kira tmasuk yg gugur

tak salah pemahaman sy gravida 5, para 2

2mo ago

haa ni btol..sy 2x hamil 2x gugur jd misi tulis kat buku pink 2+2