MINGGU KE BERAPA SESUAI??

Assalamualaikum, saya dah 28 minggu, agak agak bila sesuai kemas beg hospital? Sebab org sekeliling cakap masih awal. Mcm2 boleh terjadi. Ada juga sedara mara yg baby meninggal, so bila nak unpack balik barang2 yg da dikemas akan buat jadi murung Dan meroyan. So setiap Kali nak kemas beg, saya jadi risau pulak. Saya high risk akan bersalin 38 minggu, agak2 minggu ke 35 sesuai tak?

8 Balas

Ikut bila awak ready sis, kdg2 awal sgt u rasa pressure & kalut. Akhir sgt kemas pun kalut juga. But slowly topup brg baby and urself then packing utk beg hosp. Sy 32 weeks still relax lg beg hosp pun blm start kemas 😅 sbb terlampau nervous dgn apa yg blh berlaku anytime, but sy ttp positif thinking. Wlpn ni first baby, pasti akan ada tanda2 yg buat kita tergerak hati utk start kemas and make things done for baby prep. 😂

Sekarang saya 32 minggu , awalnya saya pun plan nk pack beg ke hospital 35 minggu , tapi last week pergi checkup kk , nurse tanya basuh tak lg baju baby , saya ckp belum , kena marah dah . Nurse tanya lg , pack dah beg hospital pun saya ckp belum , lg la kena marah 😂. Sekarang 33 minggu , saya siap basuh & pack dah beg hospital , senang. InsyaAllah kita positifkan diri ja sis , takdak apa yg buruk akan berlaku , insyaAllah.

9mo ago

Kan? tulah sbb dgr org tua cakap semua jadi takut. kalau apa apa nak jadi, jadi jugak. Better prepare je awal. Set in mind, 28 minggu keatas adalah masa baby akan keluar bila bila je.

Saya 28weeks dah siap kemas brg baby. Ni saya dah 32weeks sumpah dah tak larat. Nak berdiri lama2 sambil sidai baju pun tak larat, kaki bengkak. Nak duduk lama2 pun dah tak boleh, baby pulak songsang. Lagi lah tak selesa duduk lama2. Prepare je awal yunk. Kalau terberanak awal pun tak risau

Dah boleh awak. Lambat atau cepat tu kita tatau. Itu semua aturan Allah. Saya pun week 30 dah kemas beg. Baru perasan ada barang tak cukup. And sekarang dah 32 week rasa letih sangat. Malas je. Tapi lega barang semua dah settle.

Dah boleh kemas dah sis sy start 28 dh kemas barang baby.. jangan peduli apa orang cakap sebab lain orang lain rezeki ada orang terberanak awal..sekurang iinya kalau dh kemas nnti apa ii suami n kita pun tk kelang kabut.. 😁

Sebagai ibu fikir yg baik baik.. Jangan pikir bukan bukan.. Takyah ikut cakap orang.. Buat je yg mana ibu rasa terbaik.. Boleh je packing barang.. Bru tau apa yg tak ckup.. Setel awai tak kalut

sy 28 week dah kemas beg..misi y suh sbb dah sesuai.bersalin ni tnpa jangkaan bile2..mcm sy 3 org bersalin 36 week

9mo ago

alhamdulillah.. sume sihat2..xnk bg mama die letih kot😅

Saya pun high risk ada gdm 38w dah kena bersalin . Start 34w dah basuh baju baby dengan kemas beg