Pampers tercemar ? Boleh pakai ke ?

Assalamualaikum saya ada sikit kemusykilan, Saya tgh prepare brg baby coming soon . So saya simpan brg2 baby macam biasa. Takthu bila anak kedua saya tumpahkan air susu dkt2 plastik pampers nb yg masih blom dibuka. Bila hrini nk kemas saya bru perasan ada bau masam kat plastik pampers dan saya cuba bukak plastik pampers tu. Pampers2 dlm tu turut berbau susu masam . Almost smua pampers berbau. Sedih x terkata sbb masih blom pakai dan bazir mcmni 😭 . Boleh pakai lg x ? Sbb saya x tahu susu tu jatuh dan mcmmana boleh masuk ke dlm plastik yg x terbuka lg . Takut effection kalau baby pakai nnti ...

6 Balas

mcm mana pampers boleh bau masam susu sdgkan ada plastik kt luar ? lgipun tumpah dkt plastik yg belum trbuka. pelik jugak. kecuali ada bocor. cuba sis cek2 . plastik pampers ni bukan mcm plastik roti. boleh serap bau. takut ada bocor tu. tak pon sis asingkan satu2 pampers susun kt 1 tmpt yg trbuka. then cuba cium bau balik. kalau bau hilang ,just bau pampers,mungkin plastik tu boleh tembus serap bau. tp kalau bau masih ada,mungkin bocor.

2y ago

kalau smua pampers bau kira dah trdedah.. seeloknya jgn guna. kulit bby bru lahir ni sensitif..

Masa tumpah tu ada lap plastik luar tu? Kalau tak ada keluar yg pelik2 bahagian dalam pampers tempat baby kencing berak tu should be ok. Check la satu2 asing kan buh dlm plastik lain. Sekarang zaman berjimat guna selagi boleh. Tawakal pada Allah supaya lindung baby. Lgpun pampers je bukan utk dia makan ke apa. Newborn pkai pampers kejap je. Kadang br setengah jam dh kena tukar sbb dia kerap berak and kencing. So no worries ok

kalau sampai pampers tu dh berbau masam better mencengah dulu sebelom berlaku apa2. nb baby lagi la kulit sensitif

klau saya, ragu2 xbagi bby pakai 🥲

Tak boleh

xbole tu