Cara makan sayur ketika hamil

Assalamualaikum / Salam Sejahtera, Saya nak tanya kepada ibu2 hamil di sini, ada tak yg suka minum vege+fruit smoothie? Saya suka buat vege smoothie lagi daripada masak tumis yg makan dengan nasi tu. Kalau makan lauk sayur tak lalu, rasa nak muntah. Saya ada bertanya dengan nurse, nurse cakap sayur tu kena rendam dengan air panas yg mendidih selama 5 minit. Lepastu baru boleh makan/blender. Tapi saya tengok resepi2 smoothie untuk ibu hamil daripada westerners lah especially, dorang cuci sayur tu tapi tak rendam air panas pun? Bagaimana ibu2 semua prepare sayur2an sebelum makan ya? Terima kasih ibu2 semua. No kecam2, be kind ya.. 🤗

4 Balas

You boleh try add green powder as altenative to veggie (kale, barley wheat, spirulina etc depends which brand) for smoothies then blend with fruits to make your favourite smoothie. Ini alternative lah daripada rendam sayur before blend for smoothie. But apa apa pun better double check with your doctor boleh ambil or not during pregnancy sebab semua orang lain2. 😊

Rendam air panas utk matikan kuman. Pregnant kan berisiko sikit bab makanan ni. Kalau sekadar cuci, takut tak bersih sepenuhnya. Mgkn org Western ada buat tp tak tunjuk. Atau dia punya sayuran mmg organic, dkt malaysia ni byk sayuran sembur racun perosak sis. So utk keselamatan, better la rendam air panas kejap. Sekadar berjaga-jaga 😊

Terima kasih yg menjawab.. I’m approaching 9 months now. Doakan saya selamat melahirkan anak saya, anak saya sihat dan sempurna. Aamiin. Salam sayang. - 8 Nov 2020

betullah tu apa yg nurse ckp. bila mengandung smua benda kena jaga.