Tips Baby tak kena kuning 🐣

Assalamualaikum , Salam sejahtera ☺️ Hai semua , sy nk tnya , tips nk elak baby lahir kena kuning mcm mna ya ? Kena mkn atau minum apa2 ke ? Sekarang ( 26 weeks ) ☺️☺️ Thankyou semua . #1stimemom #seriusnanya

12 Balas

Masa mak sy lahirkan sy dulu sy langsung tak ada kuning. Mak sy darah o, sy pun o. Adik2 yg lain ada kuning. Mak sy ckp masa pregnant sy dulu dia x mkn apa2 supplement. Ada jugak bidan kampung bagitau bahan ubat klinik boleh menyebabkan jaundis. Memandangkan hb mak sy ok. Mak sy mmg x mkn ubat klinik. Setiap kali check up hb ok. Kat adik2 mmg mkn ubat klinik sebab asthma dan ada mslh lain. Kak ipar sy pun ada anak dia yg tak pernah kena jaundis. Tapi x sempat nak interview lagi dia 😅

4y ago

Takde amal ape2 pun awk.. huhu tp ank kerap berak masa lepas bersalin, mungkin tu buat cepat kuning turun kot

takda petua pun, semua baby memang akan ada kuning. teruk dgn tak saja. kena tahu apa punca & fungsi kuning tu.. yg Penting bila lahir nanti kerap bagi menyusu supaya baby kerap membuang. tak perlu nak suap segala mak nenek petua,apa lagi jemur bwah matahari ❌❌❌❌❌

4y ago

Okeyy Thankyou Mommy 😘😘

Mnum susu kmbing smsa hamil pn bole utk mngelak bby kna jaundice bakal lahir nti.. nk kata xde kunig mustahil cma hrp jaundice tu x tinggi lah bcaan nye.. sy smpnjg hamil amal kn ssu kmbing laaz.. kurma dan mnum air sngkuang cina je.. now dh 37 mnggu.. tnggu ms utk melahir kn jew..

4y ago

Mmg smua bby ada kuning cm bza bcaan tnggi or rendh lgi stu drh jnis o mudh kna kuning.. nk kta xde msti ada jgk..

Saya beli ubat mandian kuning dkt kdi ubat cina.. Mandikan setiap pagi dan ptg.. Lpstu setiap 1 atau 2 jam kejut dia utk susu.. Biar berak dan kencing.. Bayi kuning ni mmg sentiasa tidur.. Jadi jgn biarkan.. Kne kjut utk menyusu.. Alhamdulillah hari ke 6 dah surut..

biasa baby baru lahir dlm tmpoh 24jm mesti ad kuning. bza smada tgi atau tdk bcaan. mcm bacaan ank sy 10.6 turun 9.7 turun 6.3. terus doc DC baby xyah dh g klinik . petua xde.. tpy sy struggle bg susu badan. 1jam sekali kjot baby.

4y ago

In shaa Allah, tahu letih tidur x ckup. tpy demi ank.. mummy kna kuat ye. baby jaundis mg suka tdo. klu dh usik2 kaki x bgun. awk dap muka die guna wet tissue ye. its ok die merengek nangis atleast die bgun n terus susukan. klu rajin pump pon ok msuk dlm botol selang seli dgn df

Saya darah O Berpeluang kuning tinggi , tapi lepas lahir memang setiap hari kejut dia bg susu bdn Sbb nk bg dia berak kencing untuk keluarkan kuning tu Anak first saya campur susu bdn dan susu fm doc sruh supaya anak cpat membuang

Xade tips pun, Sy kurangkan mknan berminyak,xmkn Benda yg masam banyak Mkn buah Dan Sayur Kire Mcm mknnan org PAntag jugak 😁😍 alhamdulillah baby lahir Xade kuning

Semua baby lahir akan ada kuning. Depends pada darah baby jgak. Kalau mommy darah O mmg x leh elak benda nie.

4y ago

akak anak sulung kena jaundis smpai admit seminggu, no 2 x kena n no 3 last nie prolonged jaundis sampai sebulan. Alih2 refer hospital kanak2 tunku azizah alhamdulillah result smua okay.

ais batu kat kedai kurang kan, kan ais batu kedai ada chemical, nie ada abg melayu pesan dkt saya

Rasanya semua bby baru lahir ada kuning samada rendah atau tinggi je. saya kurang pasti.

4y ago

Ouhh okey Thankyou mama 😘