Perkembangan lambat anak 6 tahun

Assalamualaikum, normal ke anak slow Dari anak² Yang lain sebaya DIA? Anak saya sekarang 6 tahun, masa 5 tahun BARU pandai bercakap lepas masuk sekolah. Arahan Yang panjang² DIA susah nak pickup, sukukata tak boleh Baca lagi. Bersukan pun tak Sangat. Kadang malas buat kerja. Saya duduk pedalaman, jiran² tak Ada. Anak cuma duduk dengan saya & main toys DIA Dalam rumah je. Kadang Tengok tv berita tv1 & upin ipin pukul 6. Risau sebab tahun depan dah darjah 1. DIA peramah Sangat dengan orang tak kenal, orang tak nak kawan pun DIA nak jugak berkawan kalau jumpa kat mana². Nak Beli makan minum sendiri pun tak pandai lagi.

4 Balas

pendapat i, anak2 pada usia 6 tahun sepatutnya sudah fasih dan petah bercakap. kalau anak usia 3 tahun masih belum bercakap pun sudah dikira lambat. apatah lagi kalau di usia 5 tahun. pada i, u patut bawa anak u ke kk berdekatan untuk dirujuk dengan pakar kanak2. selain dari itu, u juga boleh layan dia bercakap, bercerita. cuba ajak sembang. ajarkan perkataan2 atau ayat2 yg mudah dan simple dahulu. sebab nanti dah nak masuk sekolah darjah 1 kan. ayat2 penting dan simple. contoh, nak ke tandas, nak makan nasi/mi etc, jenis2 warna, baju, jenis2 duit, etc sebab nanti kat sekolah, lebih senang. bab membeli makan minum tu xpe sangat. sebab biasanya budak darjah 1, cikgu akan guide memula tu. tp lepas tu akan beli sendiri. jangan biarkan anak bermain sendirian. u kena join sama untuk main sambil bersembang dengan dia. tapi... better u bawa jumpa doktor dengan segera. nanti dah darjah 1, susah sikit dengan jadual persekolahan.. pastu Q nk jumpa doktor tu pun agak lama.

anak sy perkembangan lambat walaupun abang n kakaknya suka melayan, tapi anak ke 4 sy hanya senyum n duduk diam.. umur 4 tahun baru keluar suara panggil mama. pergaulan dalam rumah sj ketika itu memandangkan pkp 2tahun.. so sy ingatkan normal sebab xde pergaulan ramai.. umur 5 tahun, anak sy sudah start bertanya2 tapi tak faham bila kita try terangkan..tak faham arahan.. kurang eye contact.. mak still denial time tu.. sebab xde pengelaman.. umo 6 masukkan anak ke sekolah pasti, update dr cikgu, anak hanya duduk diam n tak bergaul.. kurang fokus n buat hal sendiri.. umo 6 tu mak tiba2 ada kekuatan utk bawa ke doc.. bermulalah episod anak diagnos autism..Autism mild.. kesedaran mak masa tu sudah terlambat.. sy sarankan ibu bawalah anak.. sekurang²nya kita tahu perkembangan dia mcmana.. -sekadar pengelaman sy-

1y ago

Hugs mama❤️.. Smg anak mama dipermudhkn. Sbgai orangtua maybe x dpt sembuhkan tapi kita bantu sehabis baik. Allah akan buka jalan. InshaAllah..

Anak pertama sy dulu pun sampai kna masukkan ke sekolah khas..sbb lembab dlm pelajaran. Alhamdulillah Sgt membantu.. Dan result peperiksaan alhamdulillah sentiasa ada penaikkan,.. Skg dia dah 17 tahun.. Alhamdulillah

patutnya dah fasih bercakap