ibu hamil kemas rumah

Assalamualaikum, nak tanya.. saya pregnant 35 minggu.. rumah belum habis kemas.. nak tanya, takpe je ke kalau saya kemas rumah? dengar bagus banyak gerak waktu dah hujung trimister ke-3 kan.. saya kemas rumah, sebab suami kerja.. tunggu cuti baru suami boleh tolong kemas sekali.. saya tak tenang tengok rumah belum kemas.. lagipun, sementara belum ada rasa sakit2 ni, nak settle kan rumah.. pendapat ibu2 macam mana ya? boleh je kan kemas rumah, cuci tandas semua tu? haha tqq

11 Balas

Sy 35 week juga...MMG hari2 buat kerja umah...kalau buat sekali sekala mmg kerja menimbun..tp jgn terlalu push sgt .Sy tiap2 minggu cuci tandas..bkn 1 tandas nk cuci...3 tandas...cuma tandas master room yg biase guna..yg Lain tu,cuci ngan air paip jela ...nk dkt bersalin ni..2 Kali seminggu cuci nye..umah 2 tingkat...hari2 ulang alik naik tangga...tp xterlalu push sgt... nanti masa pantang lagi la teruk kalau xkemas awal2..nk buat plk xlh SBB pantang..kena BYK rehat utk ibu & baby..tambah2 lagi ada toddler....boleh stress sis😬😬...SBB dah biase umah kemas . berpantang sendiri plk..kena pandai la kita bahagikan kerja dgn suami.

Kalau masih larat ok je sis. Cuma jgn buat kerja yang terlalu berat. Mcm sy ni nak masuk 35 minggu mmg dah tak larat sungguh, kesan accident bulan lepas. Perut mudah sakit kalau byk bergerak. Rumah ni pun saya tunggu anak & suami cuti atau anak sulung balik asrama baru sy ajak kemas rumah sama2. Sementara tu sy buat je mana yg mampu dulu. Suami pun tak bagi sy buat apa-apa dah.

sama la kita 35 minggu🤭 n sama la kita ni x tenang tengok rumah belum kemas.. 🤣🤣 sya pun malas tunggu suami kemas rmah.. klau tunggu, pandai stress sndiri.. x tenang hati😆 yala, kita nak bersalin, xnk la rmah x kemas.. kan³.. tapi jngan paksa diri.. penat, rehat, dduk kejap.. yg pnting jngan angkat berat n manjat.. yg lain tu ok😁

hehhehehe ok je. Bagi kelua peluh. Saya pun sama. Now 36w pikir nak ngemas nak selesa berpantang, sambut puasa, raya 🤣so mmg betul² deep cleaning la.. bukan tak bagi suami tolong cuma saya cerewet 😆 dah penat, rehat esok sambung buat bahagian lain pulak 😊

sya lusa masuk wad sda . . Masih buat kerja panjat² cuci kipas cuma kena hati² . . Cuci tandas memang hari² sbab xsuka tngok tandas ada kotor² biar pun hnya rambut sya rasa Kotor 😂 . . Hari ni kemas² bilik sblum serah diri . .

wsalam, boleh je awk..tp hati2 jgn push diri dan montior gerak bby ya. sy nk masuk 37w..ligat kemas rumah sbb nk kena pindah keluar hjung bulan ni. tmbh ada toddler lg la terbatas kerja. tp nk xnk kena buat nanti siapa nk tlg suami.

4mo ago

oh ya hehe ok tq

boleh jeee, cuma hati2. paling penting jangan sampai jatuh. jangan angkat berat sangat. kalau active tu bagus je, sebab doc pun suggest untuk banyak bergerak tapi ikut kemampuan

Saya buat je Sis 🤭. sebab semua tu ikut kemampuan dan keadaan diri kita. rasa kita larat buat sekadar larat. jgn yg berat² sudah. bimbang pula

Boleh je awak. Takde apa2 masalah pun. Just kalau tak larat tu, buat mana yang sempat je. Don't put pressure on yourself.

4mo ago

oh ya hehe tq

bole je awk bt mne yg awk mampu je, jgn angkat barang berat, ha itu mintak tlg suami 🥰