bsp atau glocose

assalamualaikum nak tanya... berapa bacaan normal bsp atau glucose untuk ibu mengandung? sebelum makan bacaan gula 3.9 selepas minum air gula bacaan 5.9 adakah normal atau tak? sebab saya minum air gula menumpang di klinik swasta doctor cakap normal tapi tak tahu kat klinik kk normal atau tak... maaf tak tahu first baby

39 Balas

Tak pa tak perlu minta maaf sis. Bila dah jadi mak-mak ni mesti selalu kita risau kan, risau bacaan bsp tak normal nanti effect dekat baby lah apa lah kan. Tapi betul dah tu bacaan awak still normal. doktor swasta dah pantau leklok tu. Tapi bab pemakanan jaga ya kalau taknak kena diabetes masa mengandung. Nanti nk beranak pun susah tau bila bayi dalam perut besar gedabak

Bacaan bsp normal: Sebelum makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung kena kurang daripada <95 mg/dL (5.3 mmol/L) 1 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung kena kurang daripada <140 mg/dL (7.8 mmol/L) 2 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung kena kurang daripada <120 mg/dL (6.7 mmol/L)

Betul dah tu dik doktor cakap normal. Tak kisah la swasta atau kerajaan. Doktor takkan la nak main-main pasal bacaan bsp normal ataupun tak.. Anak first kena jaga leklok ya, elak makan manis-manis. Nasi pun makan sikit je sebab ada kandungan gula tau.. Nanti kena follow up lagi dengan kk supaya betul betul paras gula tu dekat tahap yang ideal.

Tak apa sis, setiap orang pun mengalami persoalan yang sama sebab first time kot. Mana lah tahu normal ke tidak normal.. Haritu doktor ada bagitahu bacaan bsp atau Gula di dalam darah semasa berpuasa di antara 6.0-6.9 mmol/L akan menyebabkan komplikasi seperti bayi besar atau polihidramnios. Tapi dalam kes awak ni normal je no worriess

sy bru minum airgula n dpt result.... di k. k.... klu 5.1 dh dikira ad kencing mnis.... sbb bacaan skrg , dah xmcm dlu.. klu dlu 5.6 bru dikira ad kencing manis... bacaan terbaru ni bacaan dr doc² pakar,, katanyer nurse .... n nurse pom ckp.. skrg.. memg ramai laaaa hok kne kencing manis,, sbb bacaan baru tu...

Biasa lah sis ibu hamil baru memang banyak bendaa baru nak kena tahu. Kadang-kadang tu mcm pening mana satu yang betul. Tapi ni yang saya tahu lah... Bacaan normal bsp sebelum sepatutnya kena bawah 5 then after minum tu bacaan bsp kena bawah 7. If lepas minum bacaan bsp atas 7 tu dah di kira ada kencing manis

Bacaan bsp normal je tu dik. Akak kalau doktor atau nurse yang gitau, memang percaya dah. Malas nak fikir banyak-banyak sebab diorg kan orang kesihatan. Buat apa lak nak menipu preggy mom kan. Tapi akak dulu tak normal bsp, ada kencing manis. Baby pun besar sampai perut ni orang ingat mengandung kembar