Anak susah bangun

Assalamualaikum, nak minta tips dari ibu2 semua. Anak saya 4y, susah sangat nak bangun pagi, nak pergi sekolah. Padahal dah tidur awal, pukul 9 dah tidur tapi liat sangat nk bangun. Kalau boleh pagi2 tak nak marah2 tapi selagi tak marah, lagi tu dia tak bangun. Ada tips tak macam mana nak buat, tq semua.

5 Balas

anak pertama sy sejenis ikut ayah dia , mmg morning person. mudah sgt bangun. sy sampai pikir wow anak aku ni x mcm org lain. pg sekolah x pernah menangis ke merengek sbb ngantok. tido setiap hari pukul 12 mlm. time siang suruh tido pon dia tido. sampai la anak kedua. kalau ade urusan pagi tu nk kejutkan dia sy bukak lampu tutup kipas dia masih nyenyk tidur. kite kejutkan dia lembut2, dia bangun punya menangis meraung tu adui mmg dia xnk turun dari katil tu.x puas hati kenapa dikejutkan. setiap hari bangun pukul 10.30 am. xtau lah mcm mana nk anta taska nnt thun depan ni. dh la tahun depan nk beranak lagi ni. 😂 say rasa anak2 kite ni lain2 perangai nya. nak tak nak kene la hadap. huhu

4mo ago

sama2. ank saya yg susah bngn tu ank first. ank second ni senang pulak bngn. kejut skli je dh blh bngn mndi. masing2 punya perangai x sma 😂

anak saya juga ada masalah yg sama, haru di buatnya. atas nasihat ustazah sy, sebelum ank tidur , baca zikir lembut hati(ya latif) 100x dah tiup di ubun2 anak, masa dia dah mamai2 tu, bisik di telinga esok sek sbb masa tu ap yg kita ckp akn masuk dlm hati dia, so esok tu insyaAllah ank akn mudah bgn tak byk perangai utk ke sek. skrng ank sy dah 7 tahun, alhamdulillah sy amalkan sejak dia 4 tahun dah xde lagi masalah bgn pagi pegi sek, tp mommy kene byk sabar jugak dan jgn give up. behe

kalau jenis saya,sblm anak tido mlm2 always ingtkn dia esok pagi kena bngn awal,cakap dgn dia kalau bgn awal u akam reward kn dia dgn bekal yg sedap2..esok pagi sblm kejut bagi salam dlu ke apa ke,baring sebelah dia smpai lah trbgn..kalau boleh kejut dia awal setengaj jam dri sepatutnye..insyaallah lma2 dia akan terbiasa :)

4mo ago

thank you

bykkan bersabar....mmg ada yg jnis susah bgn ..suami sy sdri susah bgn....kena byk bersabar.... boleh cuba cara buka lampu,tutup kipas,usap tapak kaki atau apa2 lah yg lain.... ank 1st sy bukak lampu je dah blh bgn...yg no2 tu gegar katil pon blm tentu bgn😅😅

kene sabar je