TTC selepas keguguran

Assalamualaikum mumy. Sy ada sejarah 2x keguguran. 1st pregnancy ggur wktu 20week. 2nd pn ggur 20week. Pakar o&g kta dsebabkan cervical insufficiency dmna pangkal rahim yg sngat pendek dn tdak dpat menampung bayi sehingga matang. Ada tak mumy2 kt sni yg ada pnglaman mcm ni. Dan berjaya mengandung sehingga week37? Dan boleh tak sy planning utk pregnnt slepas sebulan keguguran? Terima kasih yg sudi jwab.

5 Balas

saya skrg tgh proceed cerclage. doc jahit rahim . saya punya sejarah kandungan first gugur 2 bulan kandungan ke 2, gugur 20 minggu. kandungan ke 3 18 minggu. skrg kandungan ke 4. masa awal pregnant rahim ok je. tp masa 20 minggu hr tu doc kata dah makin pendek. doc trus proceed jahit hari tu jugak. skrg sy 22 minggu. 37 minggu baru doc bukak jahitan. saya hanya bermalam sehari di hspital lepas buat cerclage tu. sy blh bekerja mcm biasa tapi saya tak boleh lasak dan angkat berat ..

2y ago

ye. doc bius.. xrasa apa pun . cuma lpas hlang bius baru rasa mcm senak sikit je. dan lepas operation cerclage tu akan ada pendraahan.. itu biasa. ☺️

sis boleh follow fb dr imelda ya, dia pakar untuk kes macam sis ni. kalau sis ada kemampuan boleh set appointment terus dgn dia. kalau tak, saya cadangkan sis refer mana2 doc pakar untuk bantu sis planning untuk pregnancy yg seterusnya ya. Moga ada rezeki untuk sis insha Allah ❤️

Hi mumy, sy pun bru keguguran tgh bulan 10 bru ni, d usia 20wk juga..jumpa pakar tuk review rahim da bersih atau x n she said sy da bole start ttc klu btul da ready mental n fizikal.. tp mgkn kes berlainan jd mgkn juga mumy kena cek page dr imelda..

lepas sebulan mcm terlalu awal. sbb dah 2x history miscarriage tu. seeloknya jarakkan 3-6bulan or at least 3x period cycle. & bila upt positif terus ke hosp jumpa pakar utk help in this matter.

2y ago

Betul sis, terlalu awal dlm masa sebulan. mcm sy setahun gap tp baby second gugur. Baby first kua awal masa 25w. 3 tahun baru get ready balik, skrg tgh 22w. Rasa fobia tu tak pyh ckp la. Tp fikir yg positive je moga baby kua sampai cukup bulan dia.

Kalau kes mcm ni, if dah tahu pregnant, cpt2 tnya Dr utk ada nasihat & khidmat ikat pangkal rahim @ cervical cerclage. Kalau ada duit lebih boleh terus ke hospital tmpt Dr imelda.