Keguguran x2

Hi ibu2, sy bru keguguran 2hri yg lalu.. and ini kndungan yg kedua.. yg prtma x rsa sedih sngt, yg kdua kli ggur ni lain mcm rsa sedih 21week 4day. Ggur sbb ketuban dh bcor . Yg buat sy rsa sedih sy dah hari2 rsa tendangan n pergerakan dia 😭😭 sya x kuat hri2 sy nngis. Ada tak tips ibu2 utk sy kuatkan diri sya.. dan ada tak kat sni yg bru kguguran n dah lkat smula?

2 Balas

Hi sis, sya pun bru keguguran 2 mggu lalu , usia kandungan 20w1d..tadi g check up dgn doctor pakar, scan rahim dah bersih cuma tinggal sedikit darah sahaja..tp doctor cuma advise truskan folic acid n bole da try ttc smula.. mgkn dia tgk condition ibu juga kot sya pun x pasti.. tips utk rasa kuat, klu sya sndiri awal2 tu sy bnyak mengelamun kosong kan fikiran..,bukan xnak fikir tp bila fikir sya mmg akan menangis .. bnyakkan berdoa, dan sy cuma bnyakkan beckp dgn org yg ada pengalaman mcm sya, contoh terdekat aunty dan cousin sya yg pena mngalami keguguran..jd dorg ni la yg bnyak kasi kata2 semangat..suami pun bnyak bagi kata smngt, family dan fil..sya skrg da mula terima kenyataan, mgkn blm rezeki dan nt Allah akan ganti cuma mnunggu masa yg sesuai..

2y ago

Trima ksih sis❤️😔 first kgguran pn dlm 20week. Dr kata maybe sy ada msalah pangkal rahim tak kuat. Sya doakan smoga sis ada rezeki pregnnt lg. Doakn sye juga ya.

tolong plan next pregnancy lagi 6bulan. jgn jangka masa terdekat. boleh lead to another miscarriage lagi. bagi rahim kuat dulu. kuat kan mental n fizikal dulu. jgn sedih yg melampau sgt boleh jadi postpartum depression nnti. ingt, semua tu pinjaman, Allah boleh amek bila masa je yg Dia nak. jgn salahkan diri, jgn salahkan org lain, jgn salahkan takdir. anak, suami, mak ayah adik beradik semua yg kita ada, semua pinjaman dari Allah termasuk jugak la nyawa kita ni.

2y ago

Trima kasih sis bgi kuatkn smngat sy 😭mcm2 dah try bt2 utk lupa. Tpi bila tgk brg2 beli tuk bby sy xdpt kwal emosi sy😔