Dilema resign kerja

Hai ibu2.. saya ade sikit luahan hati.. mungkin tak berape kena pertanyaan ini dgn group ni cuma saya nak ade teman yg boleh bagi kata semangat 😞 Saya tengah pregnant 5 bulan lebih. Saya kerja sbg admin & receptionist kat syarikat ni. Cuma ape yg sy selalu rase, saya takde semangat nak dtg kerja. Sebab hanya sy sorang staf kat sini. Sy penat kerja sorang mcm ni dgn takde partner nye, jobs scope pun bukan focus sbg receptionist aje , benda lain pun kena buat, kena amik tahu walaupun bukan bidang saya. Sy takde support system kat sini, hanya saya & manager sy(perempuan chinese), bg sy dia cerewet. Bukan seorang yg teliti tapi cerewet. Mase awl2 preganant, lagi la mood sy kacau bilau. Nasib baik alahan sy ni dikira ok berbanding dgn org lain. Sy masih larat dtg kerja seolah2 takde ape2.. yg buat sy geram, kalo sy mintak AL utk hari checkup sy, dia mcm nk tknak je bagi. Mcm tak phm bahase pun ade. Sy jrg gle cuti sbb pk takde member nk cover. Dia suruh sy masuk kerja halfday. Sy kalo hri checkup, mmg penat sebab awal pagi 6 lebih sy dah bertolak ke klinik. Tunggu giliran lagi, so sy penat. Sy just nak balik je lps checkup tu. Time dia tak masuk ofis, sy takde pula nk bising tanya dia pegi mane. Walaupun takde org pun cover waktu lunch sy. Pastu sy kena masuk on time kerja, manager sy tu x kisah dia nk masuk pkl brp. End up, sy lah yg kena ade dekat ofis dulu. Sy smpai sakit belakang duduk tercongok je kat kerusi tu. Dah mcm pak guard pun ade😣 pastu kan, dia tgk seolah2 sy takde kerja.disuruh nye sy kemas2 bilik stor . Haritu mase awl2 preggy sy dah kemas tp penyewa bilik ofis sini buat sepah skrg sy dah x lrt. Mcm x fikir ke sy dah la sorang2 kena buat itu ini, ni suruh2 sy kemas lak. Sy ignore je skrg. Panjang lg sy nk cerita tapi nanti org menyampah bace cerita sy😅 due date sy bln 6 nanti, sy ingat nk resign je last kje bulan hujung bln 5. Lagi pun, ni first baby sy, jd sy pun tak pasti lagi mcm mane nanti. Kalo sy terus masuk kerja after pantang, sy kena fikir nk htr ank ke mane. Tp tulah, baby pn kecik lg time tu mcm x smpai hti pula nk terus tgl ke pengasuh. Korang blh cadangkan tak ape alasan kukuh utk sy bgtau manager sy utk sy resign? Kdg otak sy sempit kalo fikir sorang2😅sy xnak la resign last minit nanti dia kate ape pulak. Sy ni dk fikir lah psl org, org x fikir pun psl sy, pelik kan.😅

6 Balas

Sblm benti pikir dlu kewangan smua ok tk? Atau nnti lps resign ada trpikir nk cari keje lain atau nk jadi suri rumah sbb susah company nnti company baru nk accept org tgh pregnnt/baru lps melahirkan anak. Kewangan ni bukan ap.. skrg blm ada anak kita nmpk smua mcm ok je.. boleh survive.. nnti dh ada anak bru tahu mcmna tk ckupnya keperluan itu ini. Tapi kalau bab kewangan smua ok. .stable..resign je sis kalau benda tu buat kita stress buat apa kan? Angkat kaki terus chow.. baca balik contract agreement dgn company skrg resignation notice berapa lama. Kang kalau benti awal , company berhak mintak pampasan.. tk masal2 kita pulak kena bayar denda. Benti je cara elok.. letak surat awal2 ikut notice period yg ditetapkan.. biasa majikan cina ni kalau kita ugut nk resign dia akan berubah jd elok dgn kita.. mcm2 benefit dia akan bg sbb tknk kita berhenti..naik gaji la.. tiba2 dpt bonus la.. Sbb ap mcmtu? Sbb cari pekerja baru lagi susah dripada kekalkan pkerja yg sedia ada. Ni sy ckp atas dasar pengalaman sndri dgn majikan cina. Hehe

saya pernah alami benda macam ni tapi time belum kawen la terpaksa kerja sorang2 selama 3 bulan. penat, sakit semua company tak peduli asalkan saya masuk kerja. and lagi berapa bulan nak kawen saya buat keputusan untuk resign atas sebab kurang staff. saya terus terang je apa yang saya rasa selama kerja dekat situ and keraskan hati untuk resign jugak walaupun company pujuk. kalau awak rasa resign adalah keputusan yang tepat awak kena pertahankan diri awak dengan baby. jangan pedulikan orang lain sebab awak yang akan tanggung susah nanti. tapi apa2 pun nasihat saya better awak ada simpanan dulu sebelum resign supaya awak pun tak rugi.

Kalau saya, sy akan plih untuk resign. Satu sbb manager tu btl2 xde common sense bagi org yg tengah sarat mengandung blh2 dia suruh awk turun kerja jg lps cek up? lagi2 klu dia cuti awk kerja sendiri, alahai penat emosi penat fizikal berat tu awk. Klu kewangan ada save skit2 dan suami ok awk brhnti kerja baik awk berhenti kerja je. awk perlu tenaga yg banyak lg, ni baru 5bln nt masuk 678bln lagi berat cabarannya nt klu awk masih kerja dgn suasan kerja yg toxic tu. Kesiankn badan awk, your body deserve better. Semoga smua urusan awk dipermudahkan.

1y ago

Sy pun fikir benda same. Mmg sy rase toxic dah kat tempat kerja skrg.. kerja pun sorang mane ke nak handle itu ini😞 btw, thnk you awk, bg semangat❤️

Saya pun tgh pikir sama ada Patut resign ke tidak. Tapi Saya nak tahan sampai dapat maternity leave bulan 6 ni. Tapi nak tahan lagi 3 bulan mcm tak larat sgt2 dah. Saya keje IT and memang bnyk kena pikir. Lagi satu kena pergi office 3 kali seminggu naik lrt dan mrt. Sakit sgt2 badan hari2 jalan jauh and berebut nak masuk lrt. Kadang2 org tak bagi duduk pun. Keluar 7.30 pagi balik 7.30 mlm. Bila dah malam tak leh tido pulak Sbb belakang sakit sgt 🥹 Kalau resign pulak risau tak cukup savings utk baby. Keje kat kl rumah sewa memang mahal.

1y ago

Kesian awak. Itulah, keadaan kite same. Nak bertahan perit, pergi pun sakit juga. Saving ade lah sikit. Kalo stay lame2 blh jd down je. Sy pun kdg2 kena naik lrt juga, mmg risau dgn org ramai berebut naik lrt. Sy tgok dulu kalo mcm ramai semacam je, sy tunggu dulu. Takut terjatuh nanti. Btl kan, org dlm lrt tu bkn kisah pun org mengandung. Buat derkkk je.

Sy pun resign waktu ank first..tp sbnrnya tak tahu lg tgh preggy..tp Alhamdulillah lega sbnrnya bila resign sbb kja pun sgt stress... So sy mmg tak bekerja lgsung lah since end of 2019.. skrg housewife + homebaking.. lega nampak anak depan mata.. serious talk mmg agak pyh nk terima bila tak bekerja.. tp bila difikirkan blik.. kesihatan ibu dan bby penting.. Apa2 pun bincang dgn husb.. tak semestinya suri rumah takda kerjaya.. rezeki dtg dalam pelbagai cara.. usaha dan tak usaha shj.. Utk skrg, awak dan bby paling utama..

1y ago

Thank you Puan atikah. Husb sy oke je kalo sy resign. Dia pun kalo blh taknak anak smpai ke pengasuh sebab skrg mcm2 hal jadi.

Sy berhenti masa 4bln pregnant. Mual teruk, workload bnyk & masa bagi surat resign tu sy mention la pasal concern terhadap kesihatan sy which is true. & sy mmg dah reserve duit emergency siap siap & if husband mampu ok je. X hidup mewah la, cuma ok la selesa, spend pun berpada pada. If stress sngt pun x elok utk kandungan. If awak rasa nak rehat, rehat. Nanti comeback stronger ok! 💪🏻 Semoga dipermudahkan segala urusan. Jaga diri 🌸

1y ago

Awak ade reason kuat mase resign sebab ade alahan teruk kan. Mcm sy ni alahan so2 je😒 mmg skrg sy rse nk rehat, nk fokus dkt kndungan je, taknak semak2 kepala dgn perangai & kerja dah. Mungkin sy akan kembali bkerja after bersalin tu pun sy akan amik mase nk pulih energy fizikal & mental dulu. Btw, thankyou puan atas semangat !❤️