positive covid 26w pregnant.

assalamualaikum. hi mommy2. sy baru buat self test covid. naik 2 line tp samar2. simptom cuma sakit tekak & dan badan lesu. baru semalam start badan x sedap. mommy2 yg ada pengalaman positive covid ada pergi hospital ke atau slef kuarantin je? atau ada petua utk kurangkan sakit? please share ye. rasa down pun ada. kalau pergi hosp, tiada siapa dapat jaga anak sulung yg baru 2 tahun. flmy terdekat pun positif.

2 Balas

Saya baru lepas habis kuarantin di rumah kandungan 28 weeks baru dpt positif covid. Skrg ni dah sihat cuma tggal saki baki mcm pernafasan tu tak sama mcm dlu before kne. Time tidur hidung sumbat. Symptom sama mcm sis, sakit tekak saja. Then ada kahak lepas dua hari tu. Skrg cuma pernafasan jadi semput sikit. Kuarantin di rumah selama 7 hari . Takde pergi hospital sbb doktor kata kalau kuarantin di hosp bagi yg teruk saja mcm demam menggigil ke, atau jantung jadi laju, baru kene pemantauan hosp. Sis nanti pantau oxygen ye di rumah. Guna oximeter tu untuk check tiap2 hari. Jgn kurang dari 95 if kurang oxygen sis kne cepat2 ke hosp. Ouh ye lagi satu pantau gerakan anak ye dlm perut. If anak kurang gerak pon kita risau jgk. Sepupu saya baru ni pon sama kuarantin di hosp sbb anak dia gerak lambat dari selalu. Then dia pon demam mengigil tu yg kne bawak ke hosp naik ambulans. Apa2 pon jangan fikir negatif ye. Always positif dan bnykkan minum air masak/suam. Buat air lemon suam ke. InshaAllah cept sihat. Moga kita semua dilindungi Allah SWT dan dijauhkan dari wabak penyakit ini amin🤲🏻❤️

2y ago

Ye sama sama sis, haah farmasi ada jual. Tapi nak beli kat shopee pon okay dpt murah sikit. Saya pon beli sbb risaukan sngt soal kesihatan lagi2 time pregnant ada baby dlm perut

Mudahan semuanya cepat sembuh dgn baik tanpa mudarat. Info di poster ni mungkin boleh membantu InsyaAllah

2y ago

🌻