keputihan berwarna

Assalamualaikum mommy2 .saya nak tanya keputihan macam ni normal kaa tidak yaa?? ..sebelum ni saya ada check dekat klinik swasta .result dia kluar ok jaa tiada apa2 jangkitan dkter cakap ..tapi saya risau sampai sekarang masih keluar lagi .keputihan ni xberbau dan tak gatai .mommy2 pernah jadi macam saya tak? .saya first mom#firstmom #ingintahu #firstbaby

keputihan berwarna
19 Balas

saya pun mengalami situasi yg sama dr sebelum mengandung dan selepas bersalin . sekarang pun still ada. tak gatal dan tak berbau. kata doc normal je dsebabkan perubahan hormon dalam badan atau terlebih hormon estrogen. selepas bersalin doc suggest buat pap smear 6 bulan sekali , sekarang setahun sekali. result okey. doc kata blm ada jangkitan @ bakteria. tapi kena jaga2 kalau sampai tahap gatal2 dan tak selesa elok dapatkan rawatan segera . pergi je kk sis untuk buat pap smear. diaorg mmg galakkan untuk mencegah dr penyakit yg serius. takde bayar pn.

bagi pendapat saya,saya Ada pengalaman GBS+ masa 2nd prgnat.mula2 saya ragu2 dgn tanda2 yg Ada,malu pun iya.tapi setelah saya bertanya kpada nurse/doc baru mereka terangkan apa perlu buat.mula2 ambil sample,dh detect GBS+ after Tu Kita Akan Diberi ubat insert untuk kurgkn keputihan tu.GBS+ ni X merbahaya kpda ibu,tapi kepada bayi.masa sebelum proses melahirkan ibu mesti mendapatkan antibiotic 2x. selepas proses melahirkan,bayi 50/50 infection.doc Akan monitor baby dh Beri bayi antibiotic sebanyk 3kali.biasanya hospital gov IBU n anak Akan stay 3hari.

sya ada ckap dgn doc keputihan sya seperti ini, tidak gatal n kurang berbau, dia ckap ini adalah normal..sekiranya wrna hijau berbau mcm ikan masin n gatal tu adalah bahaya...keputihan sya pon sperti ini.tpi bila stiap kali bersama dia akan kluar mcm nim, lepas pada tu dia mcm titik2 je dkat panty.

Saya pun macam awak juga tapi saya tak la ketul mcam tu saya jenis cairan tak gatal tak berbau busuk. Doc dah buat swab test untuk keputihan saya dapat je keputusan doc kata tak berbahaya lagi tapi kena kawal la doc bagi ubat keputihan saya pakai alhamdulillah kurang keputihan tapi makan kena control la penjagaan pun sama.

1y ago

Kawan saya pun sama je kes macam saya bila time bersalin doc chek dlu keputihan dia bila dapat keputusan doc sahkan kawan saya gbs tanpa rela kawan saya terpaksa cezer. Sebab dia makan yougurt pun still sama tkda function pun. Seeloknya kerap bersihkan faraj, pakai sepender di perbuat dari kapas bukan satin yg jenis kain licin tu. Saya pun risau juga sebab kk bukan ada doktor pakar bila dah smpai nak bersalin kita jumpa doktor pakar rawat kita masa nak bersalin time tu la kita dpat tahu penyakit kita

saya mcmni jgk tp mcm creamy tu . warna sama mcmni . tak gatal , tak bau . dah pernah ckp dkt doc kk . tp dia kata kalau gatal bgthu . tu je . sy sntiasa risau . dah kurang manis, mkn yogurt tp sama jgk . doc kata biasa sbb pregnant mmg akn ada keputihan . yg penting tak gatal , tak berbau .

Sy tgh alami bnde yg sama.. Cume keputihan sy agak berbau tpi x pekat mcm ni.. Sy dh rujuk doktr dekt klinik dktr kata ni simptom biasa untk ibu mngandung.. Cume kalau trlalu mngganggu ibu.. Ibu kne bg tahu dktr so dktr boleh buat checkup yg lbh detail

sy Bru tertanya sndiri bila tgok keputihan sy . rupa nya ad yg mcm sy. sy Pon mcm ni tapi wrna putih/kuning . dia xkeluar bnyk Pon. sikit je and xgatal Pon. tapi tekstur dia mcm jelly gitu. bahaya x eh...

1y ago

haritu nurse ada bgitau kat sya gi jmpa dokter bagitau jaa gatai n berbau walaupun xgatai n xbrbau pn .nanti dokter akan ambek sample kputihan kita tu nak tau kita jangkitan ka tidak .klau xda jgkitan tu alhamdulillah skurang2nya dah lega

sy rasa pemakanan pon leh punca keputihan . sy perasan kalau sy bnyk makan manis minum manis. dia jd creamy kuning hijau. kalau sy lebih air suam. dia jadi jernih kental

sy pon mcm ni..tp lg cair dan jarang2 ada... cme kdang2 sedikit gatal,sy amek sample di kk dan positif gbs. Dr cme nasihatkn minum air putih bnyk,kurangkn manis...

Awk ada bersama dgn suami ke sis? Sb saya pon tiap kali lepas bersama dgn suami mesti keluar lendir macamni esok nya . Lepas tu keputihan macam biasa tu dah .