Bersalin jarak yg dekat

Assalamualaikum mommies..tumpang tnya anak first sy emergency czer pd thun 2022 then skrng tngh ngndung anak ke dua. Jangkaan bersalin no2 bila anak sulong dh 2 tahun 1 bln. Soalan : Boleh tak saya dpt bersalin secara normal atau doktr akan buat elektif czer sbb jarak yg czer anak sulong belum ckup 3 tahun?

3 Balas

ikot awak punya condition. doctor akan nilai tahap kesihatan awak. nnt nk dkt due doctor akan refer awak ke pakar utk check previous scar. kalau xde pape, condition awak okay boleh je nak vbac. mcm adik saya 2nd baby - emergency ceaser. masa nak bersalin 3rd baby dia. umur baby 2nd dia xsmpai 3tahun lg. doctor bg bersalin normal. cuma dia kena induce. sbb air ketuban kurang. mcm adik ipar pula 1st baby mmg ceaser. masa nk bersalin 2nd baby doctor ckp dia kena ceaser jugak.

2y ago

wslm awak. maaf lambat reply. adik ipar sy tu doctor inform dia baby besar. tu yg kena ceaser. kalau ikot gap umur anak dia yg 1st dgn masa nk bersalin tu 2tahun ++

Nnt doktor akan tgok history kita.. mcm sy doktor akan mintak discharge note dari previous hospital utk tgok boleh VBAC atau tak.. Jangan risau, ada je yg beranak normal selepas czer.. tp apa apa pun doktor akan tgok keadaan kita dulu..

ikut keadaan semasa puan. kalau takda masalah, Insha’Allah boleh bersalin normal. tu nanti pakar yg decide.