Luka bersalin

Assalamualaikum & Hi mommies, Saya baru bersalin secara normal. Nak tanya mommies yg pengalaman deliver normal, agak2 berapa lama luka tu untuk elok. Saya masih terasa ngilu untuk duduk dan berjalan. Saya akan naik flight untuk berpantang bersama ibu sendiri minggu hadapan. So takut semasa di airport nak masuk flight jadi kesukaran untuk saya bergerak. Mommies tolong share ye pengalaman mommies berapa lama tempoh luka jahitan untuk baik. Dan apa cara terbaik untuk percepatkan rawatan luka jahitan tersebut. Thank you in advance mommies. #firstbaby #newmommy

11 Balas

Sya deliver ank kdua last January..jahitan sya dlam mnggu kedua sdah kurang ngilu..jalan jgan lasak sgt..bgun dari katil jga perlahan2..takut jahitan tetas..pad msti tukar dgan kerap..dan cuci luka dgan air suam sja..sblum guna pad..keringkan luka dan letak ubat sapu yg di bekalkan dari hosp..make sure panties jga selesa tidak trlalu ketat dan tidak jga terlalu longgar..btw,have a save flight soon..watch ur step ya..slow2 sja..

Luka sllunya baik pada 2@3mngu keatas..Yg jhitan makin cpt smbuh try nty dkt smngu pntg mkn ikan haruan n ltk ubt luka lau yg disdialn hsptil..Naik flight anak lpas 6bln keats xslap..Dan ibu pon tme berthu boleh tak sb tgh berPtg tkut risiko pl tmbh2 kt peranakan kte kalau sis xmngurut lg...

Lpas tukar pad. Kringkan dlu dgn kipas bhgian jahit. Sapu ubat kuning. Anginkan lg kt kipas. Bru pkai pad. 1 lg titiskan ubat kuning msuk dlm skit. Agak mngalir ke dalam. Kangkang ja dpan kipas stand tu. Sy hubs buatkan. Snang xpening2.. 😅 punyala takut nk tgok..

Wsalam... tahniah dear... sye luka sembuh dalam mse 2 minggu.. mse jalan kne kepit sikit... slalu sapu ubat yg diorang bagi n jgn letak myk gamat ke ape.. takut bbau.. nnt duduk ats bantal la sis... bgegar nnt flight tkut ngilu...

Sis letak alkohol dulu kat luka guna kapas..lpas tu letak ubat kning .suruh suami letak 4 kali sehari..pagi.tengah hari.petang malam

5y ago

😂😂..knapa sis?? Suruh la die letak perlahan lahan

Haritu luka jahitah sy 2mnggu dah elok dah...dun worry sis, selagi jaga pemakanan berpantang in shaa allah luka cpt sembuh

2-3mggu dah ok. Rajin2 tukar pad n cuci guna air bersih je

2-3 minggu tp walau pun da smbuh msih rasa ngilu..

Rajin cuci pakai air rebusan daun sireh ..

Sy 2bulan br rs,selesa