Keguguran

Assalamualaikum mommies. Maaf nak tanya , apa tanda kantung nak jatuh ya? sebab saya mmg doktor dah sahkan kandungan tak jadi . So dah lebih 2weekss still tak jatuh kantung. Sakit pun takde lagi. Tp apa yang saya perasan semalam air kencing ada campur darah.. harini pulak keluar macam darah beku. Ni tanda kantung nak jatuh ke? tapi sakit mmg takde rasa lngsg. #bantusharing

6 Balas

Hi sis. Klu keluar darah masa kencing tu tanda2..standby je pakai pad..mungkin nanti sis akan nampak mcm period and sakit2 senggugut..pastu baru darah ketul2 keluar..kalau tak tahan sakit, boleh makan ubat tahan sakit ye..be strong💪🏼

3y ago

Saya dulu staining kat pad tu amek masa 3 hari jugak(takde rasa sakit langsung). Lepas 3 hari baru ada rasa sakit mcm senggugut dan darah banyak mcm period. Masa darah ketul2 besar tu keluar memang sakit..serupa contraction kot..tapi ada orang yg tak sakit sangat jugak..insyaAllah sis mampu hadapi proses ni..❤️

sy msa 1st prgnant pun, kndungn xmnjadi msa dh 9w (6w ikut scan)...tp xdk tnda2 trun darah dsb.. sy bgtau Dr yg sy nk tgu dia ggur sndiri...almost 3w jgk kndungn jtuh sndiri...tp rsa sakit tu cm sakit perut memulas smpai peluh...

3y ago

sy jtuh kndungn (fully miscariagge) dkt umah lg...bwa kntung tu ltak dlm plastik ke hosp...Dr just cek rahim tgok still menebal or x...klu still tebal, msih ad drah beku dlm rahim yg trtggal...Dr just korek guna muncung itik ja...xkna bedah or d&c pun...lpstu dpt cucuk kcutkn rahim kt peha...sy stay 4jam ja kt hosp...

kalau darah beku tu jatuh berketul ketul pun blm tentu kantung jatuh puan. mcm sy jatuh ketul2 non stop smpai tumpah darah. pengsan dlm toilet. ke emergency hospital. scan kantung masih kat dlm. last skli kena cuci.

3y ago

ye betul. akan rasa cramp tu. tp seeloknya puan pantau tgk bleeding byk atau berterusan. dan ke hospital scan

bagi Sy memula darah sikit² beku tu x sakit. tpi ambil masa kantung nk keluar. Sy tahan sakit sejam lebih perut memulas sngt3 bru keluar kantung tu

3y ago

mungkin mcmtu . awak lpas darah beku kluar tu trus kantung jatuh ke?

Ye. Tanda dah tu sis. Sy dulu pun start bleeding masa kencing. 3 hari bleeding lepas tu kantung keluar. Time nak keluar tu baru rasa mild contraction

3y ago

Tak. Hari 1st bleeding pergi sy pergi hospital. Doktor cek then boleh balik. Hari 3rd tu bleeding and contraction sy pergi hospital lagi. Sampai2 kantung terus keluar.

maaf..tumpang tny..darah keluar 2 darah fresh ke darah yg mcm nk abis period, warna coklat cm2.?

3y ago

xpasti pulak nak kata sbb dia mcm darah beku.. tp pada mata saya dia macam gelap dah darah tu . dia kecik2 ja tp banyak yg kluar ..