Kandungan Luar Rahim

Hi assalamualaikum mommies & bakal2 mommies 🥰 saya just nak tanya. Period saya jenis tak teratur. Saya last period pada 8.12.21 & saya cek upt 23.1.22 alhamdulillah ini lah hasilnya. kalau nak diikutkan kiraan usia kandungan ikut tarikh period dah masuk 7minggu4hari. Tapi bila guna clearblue keluar 2-3minggu. yang manakah kiraan yang betul sebenarnya? Tapi saya pergi scan klinik pada 23.1.22, Dr cakap rahim masih kosong & tak nampak apa apa lagi suruh repeat dtg hujung bulan 2. Lepastu try pergi klinik lain pulak semalam (28.1.22), Dr cakap kemungkinan saya hamil luar rahim sebab scan rahim masih kosong juga. ada juga buat test HCG Dr ckp minggu ni dah masuk dalam 3-4minggu. Possible kah saya hamil luar rahim? atau kene tunggu lagi beberapa minggu untuk pergi scan lagi? baru akan nampak kantung or janin. bantu saya buntu sangat ni 😭 fikir sampai stress pun ada #firstbaby #kehamilanluarrahim

Kandungan Luar Rahim
29 Balas

Actually Kalau pegi scan, and kata lah mcm you you rasa dah 7minggu, but scan xnmpak. Supposedly 7minggu dah nmpak tau even kantung saja. So Kalau scan xnampak, nak taknak doktor akan cakap possibility you luar rahim. Dia cakap mcm tu sbb xnampak kantung, takde viable pregnancy lg yg doktor nmpak. Yg doktor cakap kemungkinan shj. Pd pendapat I, you period tak regular kan? And you buat hcg test, resultnya baru 3-4 minggu pregnant. Compare dgn last period (dah 7minggu), I think you should ikut yg beta hcg tu la memandangkan period you tak regular. So you actually baru 3-4minngu pregnant. Jarang sgt org pregnant 3-4minggu gi scan dah nmpak. Don’t worry. Kalau tak da apa2 masalah spotting/bleeding you dh boleh tgu until 7-8minggu pregnant then gi scan balik. Semoga dah nampak la ada kantung ke apa time tu.

3y ago

clearblue tu mmg la keluar 2-3 tpi bukannya tu minggu kehamilan kita. panduan dia ada kat kertas dlam kotak tu. kena baca betul2

sy period 09.12.21. check upt 2ptg 13.01.22. naik double line terang. 25.01.22 11pg kluar spoting. sy berniaga,jd hari² banyak brjalan. pkul3ptg 25.01 g kk. Alhamdulillah jumpa dktr yg baik sgt. dia check smua nampak kantung. tp sbb sy kurang minum air. jd tak brapa jelas. nmpk samar je sac dia. jd dia suruh sy kurangkn bjalan.oppoiment 2mggu lg dr tarikh 25.01 hatitu. harini 3.02.22 dah sminggu sy cuti berniaga. 8hb nanti baru repeat scan. sy doakan awak baik² je dgn bby. sb sy pun pernah keguguran. blighted ovym masa 18.07.21. kandungan 10mggu 4hari. sy harap kalini bby sehat je. sbb alahan masih ada. sehari memg ada je muntah ke loya kalau silap mkn atau pun makan benda yg memg taknak mkn tp terpaksa makan. memg akan muntah balik.

hi dear, saya pun cek macam awak juga minggu lepas pergi scan, ada liquid dalam pod yang besar, doctor cakap mungkin ektopik pregnancy,, seminggu saya risau tapi kena banyakkan membaca.. kalau sign2 ektopik antaranya bleeding, sakit perut yang berlebihan, sakit bahu.. inshAllah awak cuba dtg lagi 2 minggu tau2.. inshAllah ada kita doa sama2 okay❤️ and semalam saya ada pergi scan lagi, alhamdulillah dah nampak kantung and kandungan saya tak sama tarikh dgn date apps, usia kandungan saya baru 5w1d, kalau ikut apps 6w3d.. moga segalanya dipermudahkan buat kita semua❤️🌈

3y ago

kita doa banyak2 sama2 dia membesar dengan sihat dan cergas😍

Kalau period tk teratur, cuba je tunggu lagi 2 minggu utk repeat scan. Selagi tk ada rasa sakit yg melampau, pendarahan, senang kata simptom pregnant luar rahim tu, boleh husnuzon dan tenangkan diri. Yakin kandungan ada dlm rahim. Ikut beta HCG pun nampak beza usia kandungan daripada kiraan LMP kan? Also, kandungan 3-4 minggu mmg normal utk tk nampak masa scan sbb kecikkkkkkkk sangat kantungnya. Mcm saya sendiri yg period tk teratur juga, beza 3 minggu. EDD asal saya kalau ikut LMP awal bulan 12/2021, tp ikut perkembangan janin, jadi minggu terakhir 12/2021.

3y ago

Tulah sis, saya memang takda rasa apa apa simpton yang menunjukkan kandungan tu luar rahim. Syukur alhamdulillah kalau boleh memang taknak ada rasa apa apa harap semuanya selamat & baby dalam landasan yang betul 😣🥺 memang lepas keputusan HCG keluar lega sikit hati ni. terus fikir positif mungkin masih & terlalu awal lagi untuk nampak. semoga ada sinar harapan buat saya. Thank you sis bagi nasihat & support saya 🥰❤️

btol to. mybe awq tnggu lg bru scan. sbb klau awq g awal lg, takot pihak ospital cek dri vagina.bile cek dri vagina to yg rsau. sbb sy pnah trjadi., cek upt positif, cek kantung xde., n doc cek dri vagina bnyak kli. skli to upt positif lg, last2 g cek lg vagina kuar drh. lpasto blik umah kluar ketul2 trus. n disahkan sy ggur. n yg dcakap doc luar rahim to adlah tidak sama skli. mgkin kandungan sy msih awal lg.. last2 sy trauma nk p cek pregnant awal2 kt klinik. smpai kn 3 bln or 4 bru g klinik.

sya macam sya jugak kak. First appointment sepatutnya ikut tarikh period dah 8 minggu tpi scan baby tak nampak lgi masih kosong lepastu heartbeat pun takde lgi. Doc cakap kemungkinan kandungan sya tak menjadi. Doc suruh datang lgi sebulan. Sya husnuzon je taknak fikir negatif. Lepas sebulan sya datang klinik heartbeat dah dapat dengar sikit2 lepas tu scan baby dah nampak🥺doc tukar due date sya dari 31 July ke 22 Ogos tahun ni. Take care sis❤️

3y ago

dulu first tau pregnancy takde tpi sekarang ada tiap pgi mesti muntah tpi selera makan masih tajam hehe.

Awk tunggu lagi. Kalau jenis perut tebal mmg susah nak nmpk kalau scan. Sy lps dpt tau pregnant, terus je guna tracker. Smpai 8 weeks baru pergi kk. Awk jgn selalu nk pergi scan nnt jd mcm ni, sbb kita xnampak baby jd kita yg risau. If tak ada apa2 bleeding, insyaallah kandungan tu dlm rahim. Kalau ada bleeding baru awk kena cpt2 pergi hospital

3y ago

Insyaallah okay tuu baby kecik sgt mmg payah nak nampak. Sy spotting pun 3 hari, bed rest baru hilang. Sis jgn buat kerja berat dulu awal2 ni. Mcm sy, sy elakkan dulu bersama suami. Sbb dh 2x gugur, gugur sblum ni lps bersama je terus bleeding 🥴. Yg kali ke-3 ni mmg jaga sbb dh ada pngalaman sikit kan.

Tggu lagi 2mggu and at the same time monitor keberangkalian untuk hamil luar rahim, google apa symptoms dia sebab antaranya akan berlaku pendarahan, sakit perut yang amat sgt. Kalau takde symptoms tu anggap je kandungan awak masih baru lagi and think positive. Take care sis

3y ago

Saya cuba tunggu 2minggu lagi & fikir positif. harap semuanya baik baik saja 🤲🏻 InshaAllah sis, tq atas nasihat & support take care too sis 🥰❤️

kalau luar Rahim sya degar je sakit teramat sakit mcm org nak beranak tu tapi sya sukur 2 kali scan doctor cakap kosong dah masuk 3 tu baru kantung Dan baby nampak sukur cuma jantung je lom masih kuat jadi 10/2/2022 nanti scan lagi jantung baby

3y ago

tu lah pasal

tarikh last period kita sama yunk . harini masuk 7minggu5hari . haritu saya warded sebab morning sickness teruk . doc ada scan , 6week dah nampak kantung . mungkin awak kena tunggu lagi . semoga yang baik baik untuk awak yee 🥰

3y ago

Awak period regular ke irreg? makdudnya usia kandungan awak skarg sama tarikh period ye? InshaAllah saya tunggu lagi 2minggu ☺️ aminnn aminnn semoga dipermudahkan segala urusan kita semua 😍😘🤲🏻 thank youuu atas nasihat & semangat ❤️