Kandungan Luar Rahim

Hi assalamualaikum mommies & bakal2 mommies 🥰 saya just nak tanya. Period saya jenis tak teratur. Saya last period pada 8.12.21 & saya cek upt 23.1.22 alhamdulillah ini lah hasilnya. kalau nak diikutkan kiraan usia kandungan ikut tarikh period dah masuk 7minggu4hari. Tapi bila guna clearblue keluar 2-3minggu. yang manakah kiraan yang betul sebenarnya? Tapi saya pergi scan klinik pada 23.1.22, Dr cakap rahim masih kosong & tak nampak apa apa lagi suruh repeat dtg hujung bulan 2. Lepastu try pergi klinik lain pulak semalam (28.1.22), Dr cakap kemungkinan saya hamil luar rahim sebab scan rahim masih kosong juga. ada juga buat test HCG Dr ckp minggu ni dah masuk dalam 3-4minggu. Possible kah saya hamil luar rahim? atau kene tunggu lagi beberapa minggu untuk pergi scan lagi? baru akan nampak kantung or janin. bantu saya buntu sangat ni 😭 fikir sampai stress pun ada #firstbaby #kehamilanluarrahim

Kandungan Luar Rahim
29 Balas

Sis tolong tunggu & klau boleh pegi klinik yg ada buat scan melalui vagina (transvaginal ultrasound) yg tu mmg jelas sgt nampak dlm rahim sbb sy pon buat scan tu bila dokter scan thru perot xnmpk apa

3y ago

Yeke?ok takpe…kalau mcm tu awk tnggu dulu 2 minggu then baru ke hosp atleast dh bg masa pd diri awk sndri untk tgk proses dlm 2 minggu tu rasa cm puas hati sikit la dr terus ke hosp cm dokter kata

awal lg sis.. sabar ye.. Sya 6week lbih pon baru nmpk kantung.. setiap perkembangan janin tksama.. nti dh 10week lbih baru Sya nkp scan lagi untuk buka buku pink..

Fikir positif..in shaallah ada tu..masa scan tu penuh x air kencing tak?kdang2 x penuh susah nk cari kantung..sbb kecikk sgt..xpa yg penting jaga diri..nnti scan smula ok

3y ago

sebelom nak pergi tu saya minum air 1botol mineral tu sis 😂😅 dalam kereta sampai rasa nak tekecing je haha. tapi ape pun inshaAllah saya tunggu 2minggu lagi untuk repeat scan. semoga segalanya dipermudahkan. Terima kasih sis 🥰❤️

mcm sy jgk sis smlm 30/1 g scan x nmpk ppe tnda hamil..ikut kiraan da 4 mgu bpe hari..sy x pnh lewat dtg bln..biasa klo lewat 2 hri pn da dpt detect..urine test -ve..

3y ago

Allah yeke? sebelom gi klinik mmg dah buat upt ke kat rumah mmg hamil laa masatu? takpa sis inshaAllah ada tu. hormon mengandung masih rendah kot. apa pun saya doakan yang terbaik buat sis. semoga dipermudahkan urusan kita semua ❤️❤️❤️❤️

Sama mcm saya..tdi g klinik scan npk kecill sngt...last period 13/12/2021🥺guna clearblue kluar 2-3 juga..smoga dipermudahkn smua urusan

3y ago

🤲Aaminnn semoga dipermudahkn smua urusan Kita smua...penantian 6tahun🥰

Haritu saya pun masih belum nampak kantung.. tunggu 2 minggu lepas tu check baru nampak kecil.. kkdng tak sama dgn last period kita

awk tgu lagi....same case with my wife...alhamdulilah 8 minggu baru nmpk baby ada dlm kantung....now my baby boy dah lahir dah pun

isyaAllah ada tu dik....jg diri think+ve...LG 2 minggu nmpk dah tu ...kadang tarikh last period tu xleh ikut jgk....

3y ago

okayy kak, inshaAllah 2minggu lagi saya gi repeat scan. Tq 🥰❤️ atas nasihat & semangat

Awak tunggu lagi 2 minggu pastu gi scan semula. Awal2 ni jaga pemakanan dulu ye sis. Jangan angkat bende berat

3y ago

Okayy sis saya tunggu lagi 2minggu. harap semuanya takda apa lah kan. InshaAllah sis 🤲🏻 aminnnn. skarg mmg bedrest je makan tido 🤕😅

Ikut test hcg. Mkna bru sbulan. Scan lg dua mingu lg sis. Insyallah smoga urusan dipermudahkan