Merangkak.

Assalamualaikum.. Mommies. Baby sy dh masuk 9bln harini.. Normalkah dia masih belum merangkak? Sy cuba bg dia posisi merangkak. Tp dia nangis2.. Mcmne nak ajar dia? Ke dia akn pndai cndiri?

6 Balas

da boleh duduk kan, boleh je ajar dia.. anak duk depan kita,bg kaki dia mcm kita duduk bersimpuh tu, letak mainan or benda yg dia suka kat depan, bg tapak tangan dia dua2 sentuh lantai nk merangkak tu, kita tahan betis dia, angkat punggung dia.. buat kerap2 tp sekejap je.

baby ade tanda2 nak mrangkak x? contoh ble anak mniarap, dia cbe2 angkat punggung? ataupun dlm position bdn & punggung da bgerak2 cuma tgn & kaki je statik? klu da ada ciri2 tu means anak da nak mrangkak la.. klu nak bntu sikit2 pun bley..

17h ago

Klu dlm fasa mcm ni slalunya berapa lma ank akn merangkak ye?

normal je awak... ada setengah baby ni dia tak merangkak dia mengesot .. terus pandai bangun berjalan ,, boleh nak ajar yang penting jangan paksa baby .. inshaAllah baby akan pandai sendiri .. slow2 ye mummy

normal. boleh ajar. bila nak main dengan dia, jangan bagi mainan tempat dia boleh capai. letak jauh sikit bagi dia fikir & termotivasi nak gerak ambil mainan.

Normal. Parents merangkak dulu, tunjuk kat anak. Buat kejar2 merangkak, have fun.

normal je. baby pandai sendiri.