Folid Asid

Assalamualaikum momies2 Nk tnya .. Betul ke folid asid x boleh mkan sbiji sehari ? Mak mertua sya ckap x boleh mkan sngat sbb nnti anak besar dlam perut .. Doktor pulak sruh mkan sebiji sehari ? Mintak pandangan ?

75 Balas

Eeee mknlah. Mak mertua awak tu memandai x suruh mkn knapa? Dia doctor dr mn? Hbs tu nk baby kecik supaya besar mcm jambu batu je nnti? Mak sy yg x hbs sekolah pun blh oesan suruh mkn ubat2 doc bg

amalkan asid folik tu dari awal kehamilan jangan sama kan dengan org dulu2 sbb makanan org dulu2 berkhasiat berbanding sekarang ape yg kite makan ..kite xnk baby ada kecacatan

orang tua2 ni kalau ikut mmg bnyak bende xboleh nyaa ha. minum ais xboleh la sbb takut baby besar , xboleh makan banyak laa adoi . ikut jela doctor tu siss . dia lebih arif

Ada dua org doctor disini. 1) doctor bertauliah 2) doctor tak bertauliah. Pilihan di tgn anda. Rsa nya anda sendiri tahu folid acid tu sgt penting. ???

asid folik la paling wajib makan bila pregnant dah pregnant...byk kali dah dgr mak/nenek/makcik/kawan2/jiran x bg makan...takut baby besar..memang la kita nak baby membesar

Folic acid mmg wajib makan utk bantu perkembangan anak kite yg baru nk menjadi tu.. sbb tu la doc xbg skip.. sy smpai ke 3 rd trimester makan lagi..

Asid folic penting tuk prkembangan bayi... Di awl kehamilan...semasa pmbentukan bby..adeihh?achnr maknya leh trpk kabo gitu?? Kata bby bsr nti..

Asid folic mmg bgus diamalkn utk prkembangan baby. Ada pula yg skip makan sbb asid folic ni pnyebab baby jaundis hahaha mnalah dpt mitos ni.

Asid folik sgt penting ye untuk mengelakkan neural tube defect .. Sekurang2nya 400mcg sehari. Punca baby besar adalah kencing manis.

Folic acid penting utk elak berlakunya kecacatan saraf tunjang(spina bifida). Takde kena mengena dengan saiz bayi dalam perut?