gastrik teruk

hi assalamualaikum, maaf nk tanye pendapat, sy tgh mengandung anak pertama usia bru 10minggu.. sejak dr 5minggu sy gastrik teruk, kdg2 ubat doc pun xjalan, sapa2 pernah alami mcm ni x? mungkin ada petua utk sy mkn.. buah2 atau makanan lain... terima kasih.. #ingintahu #firstbaby #bantusharing

6 Balas

sya pn gastrik trus 1rd smpai 2nd tri....klau dtg gastrik, saya minum manis segelas ,atau makan jajan manis, ...sya mnum ubat iron dn folic 2 jam selepas makan pagi sbb gastrik mmg meletup klau mnum ubat sbelum makan...😪lps tu mknan y sya mkn, kena kunyah lama2...jgn minum air semasa makan, tu buat gastrik senang naik...elakkan makan asam2 smasa gastrik..🥺 sapu saja minyak panas yu yi atau jnma lain bhagian usus2..tu saja..pastikan jgn makan trlalu banyak dlm sehari tu sbb klau bergabung gastrik ggn radang ulu hati memang sangat sakit rasanya..rasa mcm nk meletup dada😟 ubat gastrik atau gaviscon lngsung x mbantu....

sy mkn gaviscon sis . n sy pun da confirmkn kt doc , doc pun kte gaviscon ok ..blh je amik . jgn sllu sngt lmbt mkn atau mls nk mkn n thn lapar ..lpr sikit pun kne mkn jgk ..jgn biarkn perut kosong ye.. ap yg sy alami mse first trimester.

saya amalkan makan vitamin shaklee, sangat sangat sangat membantu waktu pregnant. skrang saya jual pulak vitamin shaklee sbb best sangat effect dia. kalau nak try, boleh whatsapp 0196567886 😊

Sy gstrik ms awl pregnant..sy mkn bbur nasi..mkn sikit2 tp kerap..jgn mkn bnda2 y susah hadam..mlm sblm tdo mnum ssu kmbing..jgn mnum time prut kosong.

ALLAHU bertabah ya sis, tkda apa nk suggest cuma jgn makan lmbt ya, tkpa paksa je telan ubat dari doctor utk anak 🤲🏻😊

waalaikumussalam pn 🤗 sll gastrik kena makan on time je kan..n minum susu 🤭