Miss V Gatal

Hi, assalamualaikum. Maaf agak sulit sikit. Sy 30week pregnant. Sebelum ni sy x pernah pakai pantyliner. Disebabkan keputihan, saya start pakai minggu lepas. Baru 3 hari pakai terus miss v sy gatal2 & naik ruam. Rasa pedih sangat. boleh x sy guna cream kat farmasi? X merbahaya ke utk baby? Klinik jauh. Buat smentara ni nak guna ubat farmasi dulu. Boleh tolong suggestkan tak?

13 Balas

Jgn pakai ubat sapu sebarangan sis walaupn bli sendiri kt farmasi.. better g klinik /hosp utk further examination sbbb takut kegatalan tu berpunca drp bacteria yg boleh bg effect pd baby..

5y ago

Tkasih sis 🙏❤️ sangat membantu. Inshaallah sy pergi klinik a.s.a.p 😇

Maybe sis tak sesuai dengn pantyliner tu kot . Sebab tu gatal . Atau sis kerap tukar tak ? Kalau pegi klinik , nanti dia akan bagi ubat yang kena masuk bawah kita . Takut jangkitan kuman .

5y ago

Ya mungkin jg sis. Sy slalu tukar 3 kali shari. Masok hari ke 3 tu dh start rashes & gatal terok sgt sampai pedih rasanya. Kalau guna ubat rashes dr farmasi selamat x sis?

Sis, kalau nak pakai pantiler kena slalu tukar. Tiap kali g toilet, lap private part kering2, tukar pantiliner skali. Xboleh biarkan pantiliner lenjun.

5y ago

And satu lagi, kalau boleh, malam, xyah pakai apa2

sy rase kan lebih baik awk pergi klinik...then bgthu dekat misi...jgn belum ubat kt farmasi..bukan ape...ibu megandung ni lain sikt

5y ago

Baik sis. Tkasih krn membantu. Inshaallah esok sy pg jmpa dktr..

Sy pun, siap naik rashes semua. Tp tak de keputihan. Dr bg saya calamine lotion untuk sapu and pesan jgn garu.

5y ago

Yeke. Sy mmg ada masalah kputihan, tapi x terok. Smenjak guna pantyliner ni semakin terok rasanya. 😭 Gatal yg amat..

Sy dlu pnh kene tp after b’salin...basuh dgn air garam boleh hilangkn sikit gatal tu...tp still p klinik...

5y ago

Klu ubt klinik x sure...boleh tny phrmacist dye ubt mne yg sesuai utk ibu mengandung...

Bgus sis inform dktr...biasanya dorg akan prescribe vaginal pessary...kalo truk

5y ago

Baik sis.. Esok sy pegi jmpa dktr, tkasih sis 💞

Doctor akan bagi ubat sumbat kat vagina utk mengurangkan keputihan & gatal.. So far ok..

5y ago

Tq for info.. Sgt membantu.. Inshaallah esok sy pegi checkup klinik..

Panty liner kne kerap tukar sis.. huhu sye xpkai pun, sye kerap cuci bila gatal..

5y ago

Sye xbole pkai suar dlm yg ketat, atau jln jauh satu hari kan.. nnti msti tiba2 rsa xselesa.. bila ada tuh msti gatal.. huhu benci betul.. 😅😅

Saya pon macam tu dulu. Saya cuci dengan air suam+garam. Lega.

5y ago

Yup. Insha Allah. Bole cuba