Berpantang sendiri

Assalamualaikum. Kat sini ada tak ibu2 yg lahirkan anak first & berpantang sendiri kat rumah? Suami hanya cuti 2 hari sahaja, jadi the next next next day sye akan berseorangan urus diri & baby. Agak risau sebab takde pengalaman. Boleh ibu2 ceritakan pengalaman berpantang sendiri buat pertama kali? Tq ☺️

3 Balas

Saya anak ke 2 ceaser,berpantang sendiri utk first time..awal2 ni awak kena sedia dh nota2 tugas suami sblm pergi kerja dan balik kerja..selebihnya mmg awak kena buat sendiri lh..sbb suami pun keja kn..mcm msak lauk pantang tu blh sruh suami msk bnyk sikit malam untuk mkn awak esok pagi dan tghri..tggl awak panaskn jer lauk dan nasi jer awak msk sendiri lh..sbb masa pantang tak elok sgt mkn nasi sejuk..yg anak tu xblh buat apa lh.. awk kna uruskan dia mandi apa semua..pendek kata mmg kna ada list utk awak sendiri jgk..yg penting awak jgn cergas sgt wlpn awak rasa sihat jer..berpada2 jer..penting jgk kena kawal emosi..🥰ini antara pengalaman sy lh..hehe

Pernah berpantang sendiri waktu anak 1st. Plan asal berpantang di rumah mak. Tapi bersalin awal 35w. Anak duduk dlm 10hari di nicu. Bila dah discharge hospital, terpaksa pantang sendiri di rumah je. Sbb anak byk appointment follow up dgn hosp. Rumah sndr dkt dgn hosp. Biasa waktu pagi suami da masakkan siap2 makanan. Masak nasi n sejenis dua lauk je. Yg simple2 je. Kdg2 sup sayur. Ayam bakar atau ikan bakar. So sy makan itu je la. Standby biskut2 ke, sbb kite biasa lapar sbb susukan anak kan.. Duduk la berdua dgn anak dari pg smpai petang bile suami balik keje.

pg2 sebelom suami g keje, dia mndikan baby siap2. pastu saya order makanan berpantang. area saya ramai yg buat delivery makanan pantang.