upt, scan dan refer kkia

assalamualaikum ibu2, terima kasih admin siarkan post sy... sy nak tanya, kalau ikutkn tarikh kandungan dh 7w, sblm ni pernah gugur, tidak sempat haid semula dh mengandung semula. sy pun tidak sangka. sy tengok upt kalini double line sgt terang walaupun cek upt ketika itu bru saja 5-6 minggu. sy mau tanya, bolehkah sy scan di klinik swasta dulu? jika kandungan ok, sy mau refer dgn kkia. tidakkah terlalu awal scan? 7w. mohon pencerahan ibu2, terima kasih.

2 Balas

saya pernah keguguran 2x sblm ni. bila dapat tahu mengandung kali ke 3, saya terus refer kepada pakar swasta tlebih dahulu supaya doktor boleh suggest vitamin tambahan yg perlu diambil sbgai langkah berjaga2. Mungkin sis pun boleh buat perkara yg sama. Doa2kan agar kandungan kali ini membesar dgn sihat sempurna.

4y ago

nak masuk 3 bulan dah. doktor sarankan sy mkn ubat kuatkan rahim, selain dari folic acid. Masih teruskan makan ubat atas pemantauan doktor. cuma stiap kali checkup, bila bayi makin beaar dan kuat, doktor akn kurangkan dos ubat kuatkan rahim tu.

saya bukak buku dan scan waktu 7w. dah nampak heartbeat.

4y ago

alhamdulillah, maksudnya seawal 7w pun dh boleh scan ya? sy takut sbb sblm ni pernah keguguran kan. doakan sy ya 🥺