perut mengeras

Assalamualaikum ibu2 semua.. Nak tanya,sy 1st time pregnant.. kandungan sy daa 21 minggu.. Perut asyik mengeras jer.. rasa sakit sangat bila perut mengeras.. Kejap keras ke kiri kanan, lepas tuu tengah.. Sampai sakit pinggang.. Normal ker??

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sama lah kita 21 minggu. Hari tu tanya doktor dia kata normal. Unless kalau mengeras tu stay lelama, makin kuat dan makin kerap macam contraction. Kalau camtu terus g hospital. Kalau mengeras biasa, stop buat apa2 terus rehat baringkan diri kejap. ๐Ÿ˜

As per pengalaman sy semasa pregnant, tu either braxton hicks or tanda baby lapar. If masa tu tengah buat kerja, try rest kejap and minum air. Btw klu ada tanda yang merisaukan terus check with Dr. Utk elak hal yg tak diingini berlaku.

normal sis kalau prt mgeras kjap2 yg xnormal mgeras tlalu lama dan brulang itu bahaya.. kalau tjdi mcmto sis kna sgera ke hsptl...

normal ,jgn buat krja berat sbab bleh mnyebabkan lg sakit ..bnykkan rehat dn bnykkan brjalan slow2

normal bbaby sedang membesar bykkn rehat.sy pun 20week 3rd baby

Sama la saya. Saya pon sakit mcam tu. Saya 20 week

2y ago

Xtau la normal ke x? Hehhe. Saya pon nak tnya nurse tapi lupa

normal je kalau mengeras kejap2