Perut asyik mengeras 38w4d

Nak tanya normal ke perut asyik mengeras? So far tak ada tanda apa apa cuma lately ni pinggang sakit sampai ke kaki. Nak jalan pun sakit kaki&pinggang. Perut asyik rasa nak membuang je. Membuang najis yang keras kena teran kuat kuat😥 #firstmom

3 Balas

normal perut mengeras tapi jika mengeras tu dlm keadaan yg sgt lama..pergi hospital..sis buang air besar jgn teran kuat2..dekat farmasi ade ubat utk sembelit ibu mengandung..ubat tu pn boleh pakai lepas bersalin..sbb kite bersalin jahit jd bahaya utk meneran kuat2..rasa nk bersalin ni sis ibarat mcm kite nk membuang najis yg sgt besar..sbb baby dh ke bawah turun laluan...setengah org xade rasa contraction terus rasa nk bersalin...utk kepastian lebih baik sis pergi hospital..semogabd permudah urusan sis dan semua mommy2..

situasi sis sama mcm sy. perut asyik mengeras, tapi x rase sakit pinggang. next day, perut makin kerap mengeras n rasa nk berak, time mlm tu sy pantau perut mngeras jadi tiap 5 minit n dah start sakit kat ari2, pegi hspital nurse ckp contraction n bukaan dh 3 ke 4 cm dah. alhamdulillah semalam sy dh selamat lahirkan baby

pantau diri..makin kerap makin sakit pergi hospital