Ibu demam, boleh susukan anak ke

Assalamualaikum ibu² semua. Nak tanya kalau ibu demam, boleh ke menyusukan anak? Sebab masa saya demam, saya menyusukan baby yg berusia 20 hari, dia pun demam jugak 😭 sekarang saya menyesal tak sudah sebab bf dia. Nasib baik hari ni dia dah tk demam, cuma ibunya masih demam tk kebah² lagi.

6 Balas

boleh.. sy klo rasa nk demam ke ada batuk selsema je ke semua sy pakai mask. basuh tangan sebelum susukan bby. tak cium bby selagi belum sihat. kadang xlarat sgt sy mintak husband tido ngn bby. time nak susu je kejut sy. so, time tak sihat tu la sy boleh betul2 rest. bese 1-2hari gitu je la sy mintak tlg. sbb husband sy pon klo xsihat mmg dia praktikkan pakai mask dlm rumah. dari zaman takde covid lagi. so, sy pon auto follow dari ank 1st jaga gitu. btw, klo puan demam berlarutan sampai 3 hari tu elokla walk in klinik/hospital utk check. sblm dtg tu buat la self test rtk kit kat rmh dulu. & inform result dkt kaunter daftar. pakai mask ya.

ibu demam, ibu kena covid sekalipon boleh menyusu kan baby. cuma perlu jaga sop. contoh sebelom menyusu kan baby cuci tangan dulu. sekiranya ada batuk dan bersin pakai mask. selepas menyusukan baby jaga jarak awak dgn baby. selepas menyusu pon awak kena basuh tangan. susu ibu adalah nutrisi no 1 yg protect imunisasi badan baby awak. boleh follow lactation counselor yg diiktiraf. dorang ni ada bg penerangan berkaitan ni

1y ago

betul. pengalaman saya pernah covid dulu pun, saya menyusu mcm biasa je. sbb anak kita ada antibodi sendiri dan kandungan susu tu pun sgt baik.

waktu demam lah kena bagi susu bdn, sbb dlm susu bdn kita ade antibodi.. bila kita demam, bdn kita akan hasilkan banyak antibodi.. nanti baby akan jd lebih sihat.. dan susah jatuh sakit.. jgn skip susu time demam.. sbb tu waktu paling bagus susukan anak.. cuma kalau batuk selsema tu boleh pakai mask utk avoid anak demam lagi teruk..

wsalam, tak silap boleh je bagi. just jaga kebersihan diri n pakai mask la. tapi kalau kata demam lama sgt , rasa kena jumpa doktor.

1y ago

terima kasih 😊 cadangnya esk bru nkp klinik

boleh je bagi

boleh😊