Pregnancy

Assalamualaikum ibu2 sekalian.. posting ini sekadar luahan saya. Cerita dia begini. Saya first mom. Ikutkan dah 3kali scan, and ikut tarikh first last period saya dah 9w. First scan too early so tak nampak pape lagi. Then 2nd scan ada nampak kantung kosong tapi ikut size kantung tu saya 5w3d. Then 3rd scan which is klinik lain pula saya pergi, doc scan dia kata tak nampak papee. Then doc minta buat preg test lagi, and ianya +ve double line. Then cerita kat doc bout spotting apa semua and alhamdulillah sepanjang spotting takde keluar any cloth besar ke apa.. then doc buat surat referrel tuk check kat hospital sebab suspect ectopic. Buttttt, my body alhamdulillah semua okayy, cuma yela standard sakit lenguh2, takde stiff shoulder ke apa. Muntah mual pun takde cuma mual jenis air liur gitu kata mak. Kalau ikutkan saya nak pergi check lagi, tapi my mom kata baby segan kott jangan selalu check jangan stress and dia kata check next month aje on jan. Tapi tulahh saya laa asyik terfikir why 3rd time check doc kata tak nampak sdgkn time 2nd scan ada kantung. Huhuhu saya dilema rasa nak buat je checkup but at the same time saya risau and takut juga nk tahu results tuh. My mom kata usap la perut selalu sambil berselawat and cakap benda baik2 🥺 Semoga next checkup baby saya muncul dan sihat dalam kandungan saya. Doakan saya 💓 #firstbaby #firstmom #luahanhati

1 Balas

ermmm mcm sya kan .. mula check upt +ve then sya double confirm dkt klinik luar .. pabila double confirm and yes mmg +ve .. tapi pabila scan doc kata 6w nampak kantung je mungkin awal lagi .. tpi dia merasakan mcm ectopic .. sya pon rasa mcm ehhh x caya laa .. then sya buka buku dkt kk bagi scan dri klinik luar tu .. so sya just tunggu next appoinment je laa .. dlm masa yg sama sya keluar bleeding tapi x da skit apa pon and x perasan pon sya bleeding .. dpt tau time nak kencing tgk sluar ada darah .. x nak tkut dulu .. time 8w , jam 2 pagi .. sya skit perut smpai berpeluh 1 bdn .. sampai sya x leh angkat terpaksa ngesot sbb suami tdo dlm bilik time tu sya tdo luar sbb tgk tv .. suami terbgun tgk sya atas lantai angkat sya atas sofa .. panik tgk sya berpeloh2 1 bdn .. time tu x da transport lagi .. try call adik sya tpi x jawap .. smpai tgh hari sya tahan skit , adik sya hantar pi hospital .. smpai hospital , kena ambik darah .. smpai 5 kali sya kena scan .. last skali dorg scan dri bawah , doc cina sorg tu explain dkt sya apa jadi .. dia ckp sya kena terima yg janin dah pecah dlm tiub kanan sya .. terpksa buang skali tiub kanan tu skali nanti dahtu cuci trus .. ptt scan byk doc ckp nampak kantung je .. and jam 8 malam tu trus kena emergency bedah .. doc ckp sya terpksa ditidurkan .. time tu sya sorg2 je x da family pon dgn sya dkt hospital .. suami jaga anak dkt rmh .. lepas call suami , sya redha je time tu .. pabila sya crita , ada mak yg ckp mcm mana blh ectopic sdgkan kantung ada .. mcm mana sya nak explain kalau tu Allah dah buat ? sya sndri pon x tau kenapa jadi mcmtu .. sya sndiri pon x tau kenapa janin sya dlm tiub kanan kenapa x dlm rmh dia ..

1y ago

jgn risau sis , kalau dah tertulis rezeki utk sis akan ada ☺doa jgn putus .. mudahan Allah permudahkan utk sis dan mudahan baby sis membesar dgn sihat🤲❤mudahan doa sis berbalik ke sis 😘stay strong , redha dgn apa yg Allah tentukan ..