Keputihan dan sedikit gatal

Assalamualaikum ibu2 normal ke keputihan mcm ni ? Dia tak cair tapi dia mcm daki mcm ni , warna putih , sedikit gatal, normal ke ? Sbb sebelum ni x pernah lagi keputihan mcm ni , mcm mna nk hilangkan gatal tu ye , pregnant 6w

Keputihan dan sedikit gatal
2 Balas

Salah satu Keputihan yg tak normal ialah rasa gatal. Boleh buat pemeriksaan dgn doktor untuk tahu ada jangkitan bakteria ke atau hal lain yg lagi berisiko pada ibu dan kandungan. Amalkan vagina hygiene dgn betul. Elakkan dulu makanan bergula dan tinggi karbohidrat yg oleh menghasilkan gula dlm darah. Bakteria suka gula itu sebab ia makin membiak. Salah satu amalan saya utk atasi keputihan yg gatal ialah makan yogurt Greek Probiotic natural. Memang masam. Boleh je makan dgn buah / sayur ulam/ salad dan kacang

Wsalam, boleh try yogurt plain. Sy makan yg tu je. Seminggu 3 kali. Alhmadulillah keputihan Sy normal balik. Dan alhamdulillah dgn izin Allah baru pregnant 7w