Makanan anak 1tahun

Assalamualaikum ibu2 . Anak saya dah 1tahun . Anak saya bab makan dia paling susah sgt . Before ni saya hanya bg makanan yg diblend sbb tk tumbuh gigi lagi , tp dlm umur 8bulan tu anak saya dah tk suka makan mknn yg diblend . Jd sy trpksa bg testur kasar . Dia makan . Selera . Sejak2 dh masuk 1thun , 24/11/21 ituhari anak saya jd susah sgt nk mkn . Bukak mulut pun susah . Kadang dia mmg bukak mulut saya suap , dia akan knyah . Separuh makanan dia akan tolak guna lidah dan stop dah tknk mkn . Jd saya pening apa lg nk buat . Saya cuba la masak lain dan saya blend makanan tu jd testur halus . Dia makan bnyk . Alhamdulillah saya lega tgok anak saya dh nk mkn mcm sblum ni . Tp normal ke . Anak saya belum tumbuh gigi lg . Dia dh tknk mkn mknan testur kasar tp nk yg halus . Minta pendapat . Terima kasih

1 Balas

Cuba awak buat fingers untuk dia dan bagi dia makan sendiri. Umur 1 tahun ni walaupun belum tumbuh gigi, tapi gusi dia dah cukup kuat untuk kunyah makanan bergoreng etc; awak boleh try