Masalah baby kuning dan ibu binggung

Assalamualaikum ibu semua..anak saya baru 5 hari dan kuning nya semakin meningkat..hari ke 2 baby ditahan ward dan dibenarkan pulang pada hari ke 3..semalam hari ke 4 follow up di klinik kesihatan dan result kuning nya meningkat dan doc di KK menyarankan untuk dimasukkan ward..saya pelik kenapa hospital boleh bagi balik jika kuning nya tinggi?? Mana yang harus saya percaya hospital atau KK..dan bantu saya bagaimana untk turun kan kuning pada baby..baby menyusu badan sangat kerap tetapi masih kuning yang tinggi..

2 Balas

sama mcm sya ank kena kuning smp masuk ward.bila discharge pun masih tinggi pelik jugak kenapa hpital suruh balik klu bacaan masih tingi.lepas tu masih kena ulang alik kk check alhamdulillah walaupun lambat tapi turun jugak sikit2.kena kerap susu biar dia berak,lagi kerap berak lagi banyak kuning keluar.Normal sis zaman skrg kebanyakkan bby ramai yg kena kuning ada yg ckp pemakanan kita masa ngandung(wallahualam)..

ibu blh elak mkn mknan yg da halia & lada dlu ya..ank sa dlu pun lma kuning..nurse & dktor nsihatkn utk elak mkn mknan yg da halia & lada..kerap breastfeed baby..syukur kuning dia trun jgk..tp trun sikit demi sikit..sllu ulg alik g kk utk chck kuning..ksian ank asyk kena ccuk ambik drah..mudah-mudahan kuning baby ibu cpt trun..