Baby bergerak

Assalamualaikum ibu ibu, harini sy pergi klinik untuk scan baby still bergerak or tak. Sy pregnant anak sulung. Doktor kata anak sulung biasanya kalau rasa baby tendang pun 20mggu ke atas. Tp sy start rasa baby tendang masa 15mggu3hari. Isnin lepas sy bru je masuk kecemasan utk masuk air sbb darah makin rendah bawah 80/60. Masa tu sy lemah sangat². Makan pun tak. Asyik muntah². Lepas je masuk air sy start paksa diri makan sllu alhamdulillah muntah pun kurang. 2-3 harini bru perasan kurang rasa baby tendang. Risau sangat. Bila pergi klinik ibu mengandung, bgthu nurse, nurse pula ckp "nanti pergi klinik jumpa doktor jgn ckp dah bgthu kat kitorang. Nanti kitorang kena marah" knp ye? 😒 Makin stress dgn risau. Sampai dekat klinik kk siap nangis² sbb makin risau. Dgn nurse sana mcm tknk ambik port. Tu yg jadi makin risau. Huhu. Alhamdulillah scan baby ok je. Aktif je. Cuma sy kurang rasa dia tendang. Doktor ckp normal. ☺️ Ada tak ibu² yg prrgnant anak sulung tp dah rasa baby tendang awal mggu?

2 Balas

susah nk rasa pergerakan baby bila bwh 20 mggu. think positive je k. sy pun siap pernah pergi hospital masa 24 weeks sbb tetiba bgun pagj xrasa baby gerak2. then bila pergi cek dgn doc baby sy gerak je rupanya tp sbb uri sy kat atas area pusat sy, tu sy kurang rasa dia gerak. but alhamdulillah by 28 weeks dah rasa dah activenya baby cemana 😊

selalunya 20w keatas

3y ago

yee betul. itu selalunya. tp ada org rezeki awal boleh rasa awal. 🤭