Hamil 5week

Assalamualaikum hyee mommy sy nk tnye sape y penah try ganilia di awal kehamilan? Perlu ke ambik folic asid lagi? Sy first time dan belum bukak buku lagi.

Hamil 5week
1 Balas

Dalam ganilia dah ada folic acid sekali. Nak makan ni je pun boleh sementara tunggu dah buka buku nanti selalunya KK akan bagi ubat lain pulaa.

2y ago

400mcg pun dah cukup asalkan tak tinggal folic acid. Kalau sebiji mmg tak cukup, kena makan 2 jgk baru cukup 400mcg. Kalau rasa nak makan sebiji baru topup dgn folic acid yg lain. Awal pregnancy ni paling penting folic acid jgn tinggal