Morning Sickness

Assalamualaikum & Hye ibu² Boleh kongsikan pada saya pengalaman hamil minggu ke berapa kalian mula kena morning sickness? Saya baru hamil 5 minggu 4 hari, masih belum ada simptom² morning sickness tu. Mudah mudahan hamil kalini tak kena ler?

Morning Sickness
93 Balas

7 weeks alahan yg teruk muntah pening mual sampai berat badan menurun . Tak bole hidu apa2 terus muntah tak bole masuk ke mulut makanan walaupun makanan tu special terus muntah , tapi selepas 4 bulan dah hilang sendiri alahan tu, tpi klau hidu bau apa2 tu mmg tetap taknak hidulah tpi tak muntah dah cuma pening jer klau hidu yg tak suka 😅 skrg dah 5 months 🤭

Sy kena morning sickness masa dpt tahu je pregnant.. sampai masuk ward 3hari, isi air 13botol masa 14weeks tu.. kluar wad pun masih muntah2 siap muntah darah.. bila dah msuk 18weeks baru ok.. huhu.. skrg nak masuk 21weeks.. alahan tu ada jugak sikit2.. xteruk mcm memula dulu.. semoga urusan kita semua dipermudahkan.. aamiin 💕💕

masuk 11 week dah kurang. start dr sy thu waktu 4 week hari tu. tp bukan morning jaa rsa mcm tiap masa loya. cuma sepanjang tu sekali jaa muntah yg memang kluar lain2 just muntah angin jaa. sy makan gula2 utk elak dr rasa nak muntah tu. gula2 rinda yg kaler biru. itu jaa masuk yg lain kjap jaa kesan lepas tu dgn gula2 tu skli nk dikeluarkan

Minggu ke 8 start morning sickness.. Memang seksa.. Makan je muntah, minum pun muntah.. Kepala sakit + pening.. Baring je seharian.. Suami sampai terpaksa ambik cuti nak jaga saya.. Makan pun tak lalu.. Tu pun suami paksa makan jugak even sikit.. Tu pun muntah balik.. Sampai saya turun 5kg..

Buat pregnancy test, double line terus sakit kepala. Naik kereta ja rasa nak muntah, makan je muntah, dahla banyak muntah. Ubat pun tak boleh masuk, tapi yang peliknya berat bertambah 🤣. 2nd trimister baru okay, kuat makan tapi berat naik ala kadar je. Aduh main2 pembawa kan baby ni 😅

saye dlu tau je mgndung trus morning sickness,,,,..dlm bln pertama bdn selalu sejuk2.......berat tak naik2...nasib tak admit kat ward....cumanya asyik berkurung dlm bilik lps mndi.....menjauhkan diri dari segala macam jenis bau-bauan......masuk smpai 5 bln jugala..,.adui sengsaranya...

Saya sebelum pi confirmkan dkt klinik ok je. Lepas balik klinik dan2 la start terus muntah semua haha. Teruk morning sickness tk boleh bangun sampai lah 5 bulan. Sekarang masih ada lagi tp cuma angin banyak dalam badan dan muntah hanya seminggu sekali

Saya start alahan 4weeks..time tu dah strt mual,pening paling ketara kerap ke tandas..owhh yee selera makan memang drop hbis..mkan sikit je dh kyng..tp byakkan mkan buah n syur utk cover balik nutrisi dlm badan.. Alhamdulillah sekarang dah 24w2d

Sye mse belum tahu pregnant, suami yg alami alahan pening dan muntah.. Bila check upt positif, lepas tu terus sye plak kena alahan sepanjang first trimester.. Alhmdulillah skrg dh masuk 16 weeks dah krg alahan teruk tu semua..

Saya sebelum tahu mengadung elok je . Bila da test Upt dan da jumpa doktor . Haa mula la kena 😂 Tapi alhmdulilah , saya tak kena selalu . Kadang je muntah2 loya sebagainya . Dan kena bukan pagi je , malam pun ada 😆