Minum susu ape ok

Assalamualaikum haii ibu2..kalau sy minum susu ni ok tak hamil 9w+ doktor tk bagi minum susu yg berperisa takut nt sangkut kencing manis,sape minum susu ni jugak ok tak 😊😊

Minum susu ape ok
52 Balas

kalau takde alahan dengan susu lembut tak ada masalah..kalau untuk tulang bagus ambil full cream..kalau ada gastrik macam saya xbleh saya amalkan susu kambing serbuk sahaja..cari la brand yang bagus macam faleeq,wildan,hi goat pun okey..senang bancuh je dalam air suam..susu kambing fresh lagi bagus blend dengan kurma..tapi pastikan susu tu dah dimasak..mcm saya beli susu kambing fresh saya masak atas dapur..sbb takut ada bakteria daripada makanan kambing tu..

Susu paling bagus nk consume sampai hari bersalin, yg ada jual di kedai kedai susu HL sahaja. Kalau susu untuk ibu, mcm2 ada. HL bagus sebab even dia berperisa dia still kekal low fat kalsium tinggi kurang gula. Perisa tu dia pakai apa entah lupa dah, so boleh elak gdm. Tp kalau ada gdm (disahkan) better minum 3 hari sekali. Pastu nk minum air gula puasa susu dll air manis seminggu sebelum minum air gula ☺️

masa first pregnancy.. sy minum yg ni tp nurse xbg.. nurse cakap ambil yg full cream sbb nk kuat tulang baby n ibu.. klau ambil yg low fat xfungsi.. sbb susu low fat utk org yg xnk lemak, nk kurus n diet jer... utk ibu mengandung sesuai ambil yg full cream utk pembesaran baby dlm kandungan bagus..

2y ago

btui2.. better ambik full cream terus

ok sangat kalau yang low fat ni. kalau nak bancuh sendiri beli yg serbuk pun boleh amek yg low fat. jgn yang full cream / berperisa na. blh nak, cuma risau kita terlebih dari apa badan perlu tersekat GDM pula 😅

Syaaa minum susu ni jugk , tapi tak ambil low fat . Syaa ambil full cream yg tu bguss untk bby .. alhamdulillah syaa bebas kencing maniss . Skrng dh 31w1d 🥰

susu farm fresh pun okay.. susu kurma dia sedap, x manis sangat. saya kerap minum susu kurma dan x sangkut gdm sepanjang 2 kali mengandung walaupun berat naik 25-30kg

Nurse bagi je mnum susu ni . dia pun tak suggest kan sngat kita mnum susu pregnant tu . tp if nk mnum boleh je . cuma jgn mnum susu anmum . Sbb tu gula dia tnggi .

sy minum susu ni.. alhamdulillah oke.. lau stop susu.. bdn rase sakit².. mgkin kekurgn kalsium kot.. so sy mmg amalkan yg ni.. low fat dutch lady👍

saya sebelum ni minum anmum yang coklat . stop minum anmum sebab takut sangkut kencing manis saya minum susu HL ja sekarang alhamdulillah okay 👌

Ok je susu. Teruskan mnum tiap hari . Yg berperisa mmg tggi gula dr yg plain. Better elak dr awal kalo high risk utk kene gdm.