Gdm dan hb

Assalamu'alaikum, hai, siapa kt sini yg gdm dan dah jmpe dietitian? Boleh share kan mknn yg boleh diambil? Sy punya appointment jmpe dietitian 22.6 ni, so sy x tau mknn apa yg sesuai utk ibu gdm...perut asyik lapo tp x boleh mkn byk sbb smlm check up berat naik sikit...😅😅😅, Boleh suggest x makanan apa yg bg kita lambat lapo utk ibu gdm dan nk naikkan hb? #ingintahu #firstbaby #firstmom

9 Balas

sama dengan saya gdm & hb low. check bsp kejap ok kejap tak. hb sebelum ni asyik turun ja. last check up naik la sikit. esok check up lagi harapnya okla. risau. makan sikit tapi lapar. makan banyak takut bertambah gula pula. cuba juga la kurangkan apa yang perlu tapi tak ok lagi. ayoo pening 😅. hujung bulan ni baru jumpa dietitian.

Back to basic balik sebenarnya, ikut portion yang betul. Suku carbs suku protein half fiber. Makan kerap 5/6 kali sehari untuk elakkan berlapar dan makan terlebih. Elakkan makan processed food, junk food, air berperisa, air gas, dessert yang manis2 tu. Kalau kita teringin sangat benda manis, pilih more healthier.

Lebihkan protein (daging, ayam, ikan, telur) dan sayur & buah. Kurangkan karbohidrat (nasi, mee, roti). Hentikan minuman manis (air kotak, air tin), kek, ice cream. Untuk HB rendah, saya makan maltofer 2 biji sehari.

2y ago

Roti wholemeal elok sikit dari roti putih tapi masih tak boleh makan berlebihan. Makan buah yang tak manis sangat kalau nak snack, macam guava. Zincofer elok sikit kerana ada vitamin lain kat dalam selain iron dan folic acid. Maltofer setakat iron dan folic acid saja. Saya ambil maltofer kerana rasa mual lepas makan zincofer.

Sy tukar ke brown rice, alhamdulillah lambat sgt nak lapar, minum air kosong secukupnya. Makan guna diet suku2 separuh. Kurgkn buah2an sbb glucose dlm buah blh naikkn gula kita. Elakkn instant & processed food. Makan sikit tapi kerap.

2y ago

skrg sy pakai brown rice... cepat lapar gak. ni pun nak tukar beras lain. bila masak nasi tu bau dia sy x tahan. nak muntah je

bykkn minum air or buah time lapar.. jgn amik nasi or roti2.. biskut tawar pun boleh,roti bijirin pun boleh. lunch n dinner je amik nasi. tidur awal elak diri utk mkn waktu lewat. boleh try apple hijau n peria.

makan dengan sihat, suku suku separuh, walau sikit tapi dengan kerap. lebihkan sayuran dari makan buah.. air plain, elak manis dan garam berlebihan.

cut down rice or carbo food , take more vegetables and meat. drink only plain water..

2y ago

Kalau GDM on diet control, boleh bersalin normal kalau jaga pemakanan dengan baik (BSP cantik) dan kenaikan berat badan terkawal.

Wsalam, nanti dietitian akn terangkan pd sis masa sesi tu. Jgn risau ok..

Page 1

2y ago

Haah la bila post dkt sini nampak blur, tgk kat gallery jelas terang. Maybe dia tak support size gambar ni kut. Sorry