Keputihan

Assalamualaikum hai. Saya 33 weeks 2 days. Sekarang ni saya risau sebab dua tiga hari ni saya ada keputihan. Sedangkan sebelum mengandung saya tiada langsung masalah keputihan. Ada tak cara untuk mengurangkan keputihan ni? Saya ada baca artikel yang keputihan ni bahaya untuk baby.

8 Balas

better do swap test . takut kalau terlalu byk keputihan jd penyebab gbs . kalau mommy tak tahu ada gbs .bhya waktu bersalin nnti baby terkena kuman tu blh mnjd penyebab kematian or penyakit berbahaya kod baby . masa dlm perut masih selamat .waktu bersalin tak selamat

5y ago

tak tentu . janji keputihan . ada yg smpai da berbau n tukar warna n gatal . ada org keputihan biasa je . tp tetap ade

sy pn sblom ni xdak keputihan..bila dh msuk 35week bru ada keputihan tp xbyk mcm cair cair putih tu je..sy byk minum air masak.dan slalu bsuh miss v dgn cuci then lpas tu dh berkurang..kdg je kputihan kluar itupun sikit kdg xdak lgsg..alhmdulillah laaa...

Saya kena masa 32 weeks. Stp minggu kena g checkup, amik urine test. Doktor siap bagi ubat masuk ikut miss V. Tpi x hilang sepenuhnya. Last2 klinik swasta bgi antibiotik bru ok. Keputihan ni mmg bleh effect baby dlm perut.

yup bahaya sis tapi memang akan ada tak dapat lari. caranya sis basuh elok elok miss v tu trutama time hamil ni..kalau x thn refer doc nanti dorg bg ubat msuk dlm miss v

Jage mkn, tukar panties, jgn pakai dlm jangka masa yg terlalu lama..lap kemaluan dr arah depan ke belakang dan bukan belakang ke depan.. minum air kosong selalu..

ooo....klu byk sgt, mmg kena pki ubat.. apa2 jpa doktor dulu mtk nasihat

Sy pon rsa mcm byk jgk keputihan kluar tpi xde bau hanyir or gatal2...

Kurangkan makan manis and lebihkan air masak yea sis.