PENDARAHAN SELEPAS PANTANG

Assalamualaikum and hai mummies. Sy nk mintak pendapat tentang pendarahan semula yg sy tgh alami skrg. Sy baru lepas melahirkan anak pd 4hb Januari, pd 44 hari slepas pantang sy dh suci drpd darah. Tapi dlm 2-3 hari ad darah keluar tp dlm kuantiti yg sedikit. Dan sy pelik makin lama makin bnyk kuantiti darah, mcm darah period. Lau kira2 sy dh masuk 58 hari dan lg 2 hari akan cukup 60 hari. Pernah k mummies alami situasi mcm ni? Adakah pendarahan ini berkaitan rahim belom kecut sepenuhnya lg? I am so worried about this bleeding.. ☹️

1 Balas

Haah betul, kiranya sis tak suci lagi dari nifas. Darah nifas keluarnya berbeza dari haid. Sampai satu tahap pernah tak keluar langsung dan tiba esok keluar. Jadi itu darah nifas, selagi tak lebih 60 hari dan kadar darah yg keluar itu normal maka tak perlu dirisaukan melainkan kalau sis mengalami pendarahan yg sangat banyak sampai keluar tu nak dekat 1 cawan penuh. Kalau sis was was, boleh rujuk dr yaa sis