Scan kepala dan bdn baby besar dari usia kandungan

Assalamualaikum Hai ibu2 , sapa2 ada pengalaman kepala baby besar dan bdn dy besar dari usia kandungan ? Mcm sy skrg 31 weeks , tpi ukuran kepala baby 35 weeks , badan dy 34 weeks .. boleh share pengalaman tak ?🥺 Sy risau ..

5 Balas

sy start 29 week scan mmg saiz baby dah lari, besar 2 minggu dari usia.. tips nya mmg kne control makan supaya berat baby x naik mencanak, jgn mkn manis², roti, susu pun sy dah jarang² minum, mlm jgn makan berat² last mkn bfore 8pm.. smlm checkup klinik berat sy da turun, nak makan pun tkot².. sy dah kne refer o&g, next week ada appointment lg, mungkin doc akan bg tarikh baru untuk bersalin x ikut due.. baby besar ni x ada masalah, alhamdulillah sihat, cuma risiko bila nak bersalin nt risau sangkut bahu patah, susah nak teran, last choice czers..

9mo ago

betul sis , sama dgn sy ..start 29 weeks scan sy dh lari 2 minggu jgk ..rasa sbb mknn manis jgk , sy jarang mkn mlm ..selalu last mkn pun pukul 7 cmtu ..sbb minum milo kot ..milo jadi ketagih sngguh skrg 🤧 kena refer o&g esok .. harap tkda apa2 la

Saya pula sblum ni ikut week je scan. Xde problem. Skali masuk 32w start ukuran baby besar dari week spatutnya. Latest scan masa 33w4d pula ukuran kepala 35w2d, badan 35w. Berat 2.44kg doctor kata chubby2 hmmmm.. masuk third trimester mmg babh cepat sngat membesar. Tp kalau terlebih ukuran tu better tanya doctot sis. Sbab +- slalunya dlam 2w je beza.

9mo ago

patut laa , sy pun kerap mkn manis skrg 🤧 aduii mmg kena kurangkan la kalau mcm tu ..tkut bby besar ..seram nk bersalin nnti

Doc cakap normal sis klu ukuran besar 2-3minggu di akhir2 mungkin baby padat dlm perut so scan tak tepat sgt nanti 35w sis scan balik..

9mo ago

tulaa ..nurse cakap perut kecik ja , bnyk lgi ruang ni ..sbb dy masih boleh bergerak pusing ..tpi scan dr cakap besar ..tktau la mana 1 betulnya 😅

Saya pun masa scan 34w ukuran perut baby besar dr sepatutnya. Next week saya repeat scan 36w utk doc double check.

9mo ago

kalau ukuran perut saya, nurse ukur masatu 33cm masa 34weeks. nurse takde pulak ckp besar ke apa ke. dia ckp okay je.

Wa'alaikumussalam.. Sis ada gdm tak? Dah buat details scan ke?

9mo ago

takda sis , dua kali minum pun tkda