Berat Baby

Assalamualaikum dan slmt sjhtera.. Saya nak tnya.. Anak saya dh 3 bulan.. Berat dia 4.8 je.. Nurse kta tk mngikut crta dlm buku tu.. Dia dlm brisan kuning je.. Berat ank saya mningkt tpi sdikit je.. Tk naik smpai 1kg.. Ank saya hnya bf je tk cmpur dngn susu formula.. Boleh saya tahu dan bgi pendpt ibu2 smua mcm mna nk tingktkn berat bdan bayi saya ye.. Ap yg saya kna buat.. Trma ksih ?

6 Balas

Tak silap saya baby yg minum fm mmg cepat naik berat compare dgn fully bf. Tapi fully bf tu la yg terbaik kalau susu mak pun banyak. Kena kerap bagi susu badan juga tu. Anak saya sebulan 4.6kg, lahir 3.3kg. Awal2 saya campur susu sbb susu badan kurang, sekarang pun still campur cuma lebih banyak bagi fm 😌

Hi, saya fully bf, lahir 3.2kg, umur sebulan dah 4.8kg, kerap menyusu malam InsyaAllah berat anak cepat naik, selang 2-3jam, sebab bila malam susu badan lebih berlemak, baby tenang bila minum waktu malam sebab sejuk. Sekarang 9bulan dah 10kg, semoga membantu

Ank sya pon pyh nk naik berat dia lahir x ckup bln lahir 1.9kg sekarang umur dh setahun berat bru 6.2kg payah nk naik berat sbb dia terlalu aktif lasak tu yg sbb berat x leh nk naik sgt. Misi pon kata x leh nk buat ape dh ngn berat dia asalkan dia oky aktif

Hi. Anak sy masa checkup 3 bulan 4.6kg. Padahal lahir 3kg. Berat mmg kurang. Tapi nurse kata selagi baby aktif, kencing berat semua cukup, takda masalah pun. Sy fully bf

Sis kena kerap bagi susu badan + make sure tgk masa dia menyusu..plg krg 20 min..susu badan ada foremilk & hindmilk🙋🏻‍♀️sis try google ya🙋🏻‍♀️

Alhamdulillah full bf utk baby. Sy trpksa top up fm sbb susu yg sgt kurng. Hnya perlu kerpkn susu sis. Jgn lyn baby tido lama. 2jam susukn lg