Serah diri awal

Assalamualaikum dan hi semua.. sy skrg masuk 35w dan due sepatutnya januari 2024.. baru2 ni scan pakar di kkia utk kali ke dua, ukur lilit kepala dan perut bby masih besar dan nk d rujuk ke o&g tp pakar o&g kata x perlu lg temujnji sebaliknya d arahkn utk trus ja serah diri.. so sy d bagi tarikh 27hb dec ni ngam2 37w utk serah diri dan akan d induce..ni kandungan ke 4 dan first time kena induce klu x turun tanda. byk yg sy baca induce ni lg sakit berbanding contraction semulajd tp ada jg yg x da rasa sakit apabila d induce. mgkn lain org lain kesannya kan tp tu la dlm kepala ni asyik memikir nti mcm mn😅hari2 sy berdoa spya sy turun tanda dekat2 nk serah diri tu spya x perlu d induce🤭doakan sy ya ibu2 semua..semoga doa yg baik2 akan berbalik pd ibu2 yg bakal melahirkan jg🤲

14 Balas

Biasa kalau baby besa atau baby kecik mmng kene serah diri 37w.. Sy ade baca kalau nak cepat kan pembukaan banyak makan kurma.. Dan kerap bersama dengan suami.. Sy pon besalin masa 37w hasil kerap besama ng sumi.. Air mani suami ibarat induce..

9mo ago

Mcm mana bersama time perut dh besar dan mengah ?

Wsalam , kita sama lh sis januari 2024 n 35w sekarang , scan dktor cakap kpala baby besar n tengok dlm 36w nanti mcm mane, btw ni anak ke2 saya, semoga urusan kita d permudahkan n joros melahirkan anak🤲🏻😇

9mo ago

saiz yg skrg ni bila d ukur lilit kepala setiap kli bklinik atau jumpa doc, 55cm dan masih maintain smpi skrg😊

Sy plak kena serah diri 28/12 ni... anak ke 3... 1st time nak merasa induce... risau jgk sebab xde experience camni... semoga dipermudahkan urusan kita ya sis... sy pun slalu borak ngan baby tlg ibu ye...

9mo ago

direct doa kepada الله . minta الله permudahkan urusan bersalin dan minta beri tnda bersalin sebelum hari bersalin .

semoga dipermudahkan urusan ibu, sedikit tips daripada saya untuk mudah bersalin. 1. kerapkan bersama 2. minum air kelapa 3. banyakkan exercise boleh tngk u tube

9mo ago

tq tipsnya sis.. in sha allah sy try buat hrp2nya turun la tanda sblm serah diri tu😊

Same situation.. Anak ke 5, masa check up pakar minggu lepas, 34 w growth bby dah 36 w, dapat tarikh utk rfer pd pakar hsa 28 dis 37w nnti, 18 dis check up dgn kkia dlu..

sy pun bersalin due date January, Tp serah diri 25hb12 sb gdm on insulin. ni kali kedua bersalin induce. mmg sakit 10kali ganda. Tp InshaAllah mommy semua kuat..

Sya sama mcm awak 17 hb ni klau bby kecik kena induce sb doc ckp bby tidak membesar .cuma sy nk tnya induce ni blh berslin normal ke atau czer

9mo ago

klu mcm kes sy mmg bersedia utk bersalin normal tu la kena induce tp dktor ada ckp jg klu x bukaan atau ada komplikasi mgkn czer la.. apa2 pun kita berdoa agar d permudahkan dan baik2 sja ya sis🤲

sama lah kita sis ..cuma sya 38week dktor bgi tarik serah diri 1/1 dn 2/1 diorng akan induce..sya sbb and GDM

Salam..nk tnye kalau bru 33w bole minum air kelapa ke?

9mo ago

okay baik..terima kasih respon 😊

Semoga di mudahkan urusan sis, doakan sy jugak due 6/1/2024 😇

9mo ago

trma kasih sis..semoga nti sis pun d permudakan urusan bersalinnya ya🤲😊