baby newborn batuk dan selsema

Assalamualaikum dan selamat petang. Nak tnya ibu2 buat macam mana kalo baby baru 2 minggu tp dah kena batuk dan selsema? Kesian tengok nk nafas pon macam susah je. Tapi bila check nafas xsampai 60 kali seminit dan dia xdemam.

4 Balas

Selalunya kalau bawa pergi klinik/hospital memang doktor takkan bagi ubat kat baby bawah 2 tahun. Mereka akan beri ubat titis hidung. Cuba cari sterimar for baby. Bagus untuk legakan selesma dan hidung baby tersumbat. Dengan buat tepuk percussion untuk longgarkan kahak baby. Jadi bila dia muntah, dia akan keluarkan kahak sekali.

Kalo selsema jnis putih tu sye sedut stiap kali ade, lme2 dy hilang.. Kalo yg kahak sye buat cre tpuk dkt blkg(bole search kalo xthu).. N sye mndikan air lemon. Sapu garlic balm dkt dada dy sllu

Kalau pergi klinik atau spital dorg akan bg ubat titis dkt hidung tu je...kalo ikut petua org dlu sapu kunyit hidung kat batang hidung... Bby selesa sket la sbb beranginnnn je kat hidung dia

Bawa pg hospital check.. Takut serious pula..