boleh ke minta surat dari KK?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..Saya nak dapatkan surat btulis dari doktor ... Sy nk minta cuti atau mc dari KK .. sebb sy pnh gugur 2 kali sebelum ni.. sekarang sy mengandung lagi.. keadaan saya tidak boleh kerja berat dan lasak...boleh ke? Sy blm lg buka buku pink Mohon pandangan sis semua dalam ini. #8w1d

14 Balas

Kk takkan bg MC suka2 je.. sya msa spotting hari tu pun doktor kK & KKIA beleter suruh direct ke emergency. Dekat emergency doktor akan tanya mcm2, klau yg belum ada buku pink or belum dapatkn pengesahan doktor tentang kehamilan, awk kena buAt upt test dkt sana,bg yg ada buku tak perlu dah. Then doktor akn scan utk tgk kandungan, lepas tu doktor yg emergency akan contact doktor bhagian wad bersalin utk double check & double scan dkat wad dgn doktor O&G. Klau YA, kita kena p wad utk scan dan soal siasat sikit,klau baby semua okey, ujian melalui bawah pun okey. Doktor akan nasihat elak buat kerja berat & jgn bersama suami lagi utk first trimester. Dia bgi ubat kuatkan rahim & MC seminggu. So MC gov ni tak boleh saja2 dikeluarkan tanpa sebab. Hanya doktor je boleh tentukan, klau rasa tak yakin dgn keputusan doktor & tak dpt MC so awk kena ambik cuti sendiri la.. cuti tanpa gaji ke, cuti tahunan ke.. Wait, awak ada sejarah 2 kali keguguran? Now dah 8 week still tak buka buku pink???? Sebab apa??

5y ago

Tak ingat baca dkat mana, dlm buku pink ke mana entah. Bila ibu ada sejarah keguguran berkali atau sebarang kompilasi kelahiran sebelumnya dan juga pregnant anak sulung memang digalakkan buka buku awal. Nurse siap akan mai check dkat rumah lagi 😂😂

1 hari je dpt cuti dri Dr mse tu gugur pastu sy buat keputusan cuti tnpa gaji selama sebulan.. Lantak la org nk kata apa pun badan nk pkai lama rela lgi cuti tnpa gaji dri seksa diri yg tk sihat sepenuhnya😉

Sy minta surat sokongan pindah lokasi tmpt berkerja dgn doc pun doc tak bgi😭. Mudah-mudahan dpt pindah. Jauh sangat tmpt kerja. Tiap minggu kena drive 250 km. Xsanggup dah.

Kk tak pernah keluarkan mc sis. Utk kesihatan sis & baby, mgkin boleh unpaid leave smpai kandungan betul2 kuat. Kalau dpt majikan yg faham kira alhamdulillah la tu.

Kk xkeluarkn Surat. Cuma doc Pakar Yg Blh kluarkn Surat. Minta Surat Rujukan doc kk ke hosp. Kt Hosp minta dri doc pakar. Klu Xpun amik unpaid leave je.

5y ago

Betul.. Kk memng tak dpt bantu bab surat2 cmnie.. Melainkan refer pakar dan ambil ubat..

Tak boleh langsung... Kalau MC pun mereka tak bagi sis..☹️ boleh Cuba kat private clinic

Tempat keje sis boleh appy maternity leave tak.. Kalau boleh apply la awal untuk 9bulan ni

Tak pasti sis 🤔. Tapi based on previous comments, mmg kk tak bagi mc

I think kk just bagi timeslip, takde mc sis 😅

5y ago

tula 😅😅

Biasa kena ambik cuti Tanpa gaji