Menghargai isteri yabg sedang hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera Tuan2 dan Puan2. Apakah cara terbaik untuk saya melayani isteri saya yang hamil anak pertama. Saya risau juga tengok isteri saya muntah2 dan keletihan. Huhu

17 Balas

Ni apa yg suami buat masa sy mgndung dulu. Sy full time housewife dan suami kerja 9am-10pm. 1st trimester sy memang mcm kain buruk. Mkn tghri. Jam 3pm kena dduk depan toilet dh. Sbb konfem akan kluar balik. . Tghri jam 1pm suami akan balik mkn. Sarapan dia senang skit dia mnum susu dgn kokokrunch ja. Jd mmg sy xsdiakan srapan. Ambik mgkuk n ap dia perlu ja. Bju kerja sy iron 7helai trus utk smggu. Lpas teman dia srapan klau larat, sy tido balik. Jam 11am bngun msak. Masa masak sy kemam asam utk elak loya. Hari xdpt msak masa 1st trimester dia akan beli lauk. Sy tggal masak nsik ja. Ptg sy larat sy msak lauk simple2 utk dinner. Kain baju : sy xsmpat lipat sy asingkan ikut kategori asing2 dlm bakul. Mlm suami balik dia tolong lipat sama2. Pinggan mgkuk : mlm dia balik klau sy xsmpt clearkan sinki. Dia tukang sabun, sy kt sinki sebelah bilas n susun. Kemas rumah: sapu2 masih kuat. Hari suami off dia vacum kan. Mlm sblum tido. Suami sapukan lotion kt tumit, dan bawah perut n bwah pyudara . Ni penting utk elak selulit. Buatla kt isteri ya. Mesti dia rasa trharu. Suami buat smpaila sblum sy msuk wad. Beli lotion nivea ja. Wangi lmbut ja. Ap2 lotion pn ok 😊 Lain2 ap isteri tringin makan. Cubalah cari. Klau sy mngidam "nak makan" xkisah apa. Taw nak maaakan ja.. 🤣

Saya first time pregnant. Masa mula mula agak susah sket nak keep up sbb husband kerja dan saya juga kerja. Lama lama husband memahami keadaan orng pregnant dan dia pun start ambik alih kerja kerja rumah. Skrg kerja saya cuma memasak je. Selebihnya sapu, cuci toilet, mop, buang kencing/tahi kucing cepat, basuh pinggan semuanya dia lah. Kalau nmpk saya pegang penyapu pun dah kena marah. Tak perlu hantar ke Spa ke apa, cukup bahagia bila husband memahami sepenuhnya. Emosi pun sentiasa terkawal hehe

Bertuah isteri dapat suami mcm ni. Blh tlg sapukan minyak di tengkuk dan belakang. Jgn kat perut. Urut kepala dan kaki isteri. Cuba buat air yg masam mcm sunquick. Bagi mkn kurma, minum pti delima, buat susu panas campur safron dan madu. Buat air safron dan madu suam suruh minum perlahan thru out the day.

Wsalam..isteri org sy tak tahu but my wife we r pjj everytime dia balik or jumpe ill make sure dia dpt rest secukupnya and dia always request massage..manjakan dia before tido i masaj dia urut la bdn dia dia salu ngadu lenguh2 kat pinggang pcit2 bahu trust me she will really appreciate u..

Beruntung si isteri dapat suami memahami. Saya buat kerja semua seorang. Kadang terlampau letih sangat sampai saya menangis pun tak dihirau. Walhal saya mengandung anak pertama dia. Perhatian pun saya tak dapat, dia lebih kepada game dia. Saya stress kadang sampai rasa nak bunuh diri pun ada.

4y ago

Dyew xnk tlong sye mjok. .bwu dyew tlong kmz Uma. . .skrg dh balik slngor dok Uma mak. .sbab tggu Hari je . .NK b'slin. .

Waalaikumussalam, jadi suami yg sentiasa tanya keadaan isteri. Lepas tu tolong2 dia dengan kerja rumah. Dia mesti happy. Semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻

Tolong buat kerja rumah macam membasuh, menyidai pakaian. Memasak air dan nasi, kalau pandai memasak lauk lagi bagus. Mengurut kaki, bahu dan belakang isteri.

Wslm.. Tahniah... Bantu buat kerja rumah... Dah tunaikan keinginan dia untuk redakan simptom muntah tu... Berikan semangat dan dorongan bersama...

Kena rajin tolong isteri kat rumah sbb ibu mengandung ni cepat letih. Pastu kena fahami dan layan kerenah ibu mengandung sbb mood dia xmenentu.

Tak susah.. Layan je karenah dia, jangan bnyak bunyi sebab time ni isteri sensetif tambah lagi mual². Sememangnya betul² penat & letih