Vitamin masa mengandung

Assalamualaikum dan salam hujung minggu buat semua. Sy ada soalan utk ibu2 dlm ni, masa pregnant ibu2 consume vitamin ape ye ... Vitamin yg bole consume dr awal preggy smpai akhir. Thanks.

9 Balas

Saya hanya makan obimin yang kk bagi je dari awal pregnant sampai sekarang dah 34weeks. Alhamdulillah everything okay. And nurse tak galakkan untuk makan supplement lain selain dari obimin sebab takda apa masalah sepanjang pregnant. Mungkin awak boleh tanya dengan nurse dulu before consume any supplement.

4y ago

Ooyeke... Maknanya xbole suka2 hati consume supplement luar la ye kena tgk keadaan body jugak.. Ok tq ye

Sebelum preggy sampai 3bln sy consume folic acid 5mg Appleton brand Watson. 4bln nurse kk bg Zincofer. Sy consume sampai 5bln. 6bln badan dh x terima Zincofer. Mkn je muntah. Then doktor bg obimin. Sy consume sampai beranak InsyaAllah

4y ago

Ooo mnum similac mom ye.. Sy pon tgh srvey susu yg ok utk preggy mommy

Saya minum Esp dan b complet dari SHAkLEE alhamdulillah ank sehat sya minum smpai lepas bersalin dan masih minum lagi anak dah 3bulan. Bagus anak sy susu bdan.Esp susu ibu pon boleh bnyak kenyg pon iye.

4y ago

Boleh sangat sangat digalakan minum itu. Saya minum dari sebelom preg lagi sampai besalin minum dan skrg masih minum lagi alhamdulillah okay saja.Skin anak pon cantik skin kite pon cntik.Susu meriah.

Bergantung keadaan awk. Kalau hb rendah, nurse akn bekalkan vitamin khas. Kalau normal, dapat vitamin b complex,vit c, folic acid n iron tablet. Kena tanya nurse tentang ni..

4y ago

Oooyeke.. Mmg xbole simply beli mana2 supplement luar la ye

depends pd condition sis..doc akn advise ikut keperluan..so far just consume iron tablet (hb) n obimin (vit),

awal pregnant makan acid folic appeton dkt watson then skrg Makan obimin pluz . Hb jdi cantik

4y ago

Ooyekee.. Nt sy cuba yg tu. Sy ni alhamdulillah xde alahan lagi setakat ni.. Rse mcm ok je mkn ubt ape2... Alhamdulillah. Kdg pkir btl ke pregnant ni 😂

Maltofer + vit c blackmore 500mg.. tp ats saranan doc & nurse.

4y ago

Oo ok tq sis ye..

sy mkn obimin, calcium,omega 3 (shaklee)

depends