pasang iucd ??

Assalamualaikum dan hai semua ..Nak tanya lah dekat sini ada tak mummy yang ambil perancangan keluarga pasang iucd ??

6 Balas

Sy pakai ms ank no 2 pd taun 2015 ms lps bsalin hari ke 40..slps pk msk2 n lps dgr pglmn positif ibu sy serta org2.tp ibu sy pakai kt klinik swasta sy plk psg kt kk..ms psg tu ngeri sikit sbb baru je lps branak tp kena bukak blk dgn muncung itik tu..ad rs seriau n pedih sikit tp thn kan je sbb nk rehat jg ank kecik2..pglman pakai 3bulan ptama period sgt sharp dtg tepat setiap tarikh yg sama setiap bulan.pakai iud ni kita kne dtg cek setiap 6bulan kt kd..cek tali sendiri kt umh.sy plk jenis xleh cek sndri ntah rs xblh nk buat cmtu..jd sy prgi scan je tgok kdudukan alat tu setiap 6,7bulan kalau xnk nurse kd yg cek jln..setahun je pengalamn indah tu..hehe..masuk tahun kedua period xtetap lari byk sgt..kena guna konsep istihadah..gnggu kdg2 ms bsama suami..bdn naik mendadak konfius jgk sbb iucd or ape.. ad stu ms sy scan ad cyst dkt 5cm mungkin itu jgk sbb period xtetap..bila dtg je period cyst mengecut..dr bgtau functional cyst..prnh jgk sekali tu haid lmbt pastu sy p klinik cek upt positif..dr ckp air upt positif xsmstinya prgnt..lps tu kompem xprgnt..byk jgk cerita ngtif sy dgn iucd ni..hehe..senggugut dtg blk walhal lps brnk ank sulung trus xde snggugut..snggut plk yg thp cntrction tu..xthn punya psl suma tu gnggu sgt lifestyle n mental fzikal,sy buang iucd lps 2taun lebih sikit pakai iucd.ms buang tu plk alat tu terbenam sikit kt dinding rahim ..rs nk pitam tgok bila alat tu keluar 😂 nurse yg tolg dr tu pun muka terkumat kamit sbb dia ckp kt sy dia bru je jgk pakai iucd😂😂 setaun lps buang iucd sy ubah diet sbb berat naik lps psg tu dlm 10kg.. bjaya trun 14kg then baru dpt mengandung blk.mungkin lps ni mmg sy xnk pakai mana2 prncg dh kot..rncg sdiri je inshaAllah

Pernah pasang.. What can i say, tak selamat 😅 sy pakai tak sampai sebulan, benda tu jatuh sndri seminggu sblm tarikh next period sy.. Pergi kkia, dorg buka, then cucuk depo.. Esok nya sy heavy flow, ingat kan period, rupanya miscarriage.. Pergi lg sekali kkia, doktor scan, mmg sah miscarriage.. Terkesima kejap,mcm mana boleh pregnant sedangkan masa tu tgh pakai iucd.. Doktor kata, iucd tak jamin 100% utk x pregnant, 90% sahaja.. Mksd nya dlm 100 org yg pakai iucd, akan ada 10 org yg still akan mengandung.. Dan tak sgka sy dlm kalangan tu 🙈 iucd akan jatuh sndri klu kita pregnant, yg tu sy totally tak tahu, masa scan tu baru tahu.. Klu tahu, sy tak kan bg nurse cucuk depo utk continue perancang sy.. Tak pasal2 sy ada history of miscarriage 😑

Saya baru plan nak pkai iucd jugak & skrg tggu period je ni utk nk psang. Sbb doc ckp kna psg wktu kita priod. Nk psg implant tkut plk xssuai ngn bdn kang nnti kna buka balik plk. Da la mhal nk psg implnt tu. Xthu nk amik prncang apa. Bila baca komen2 ibu2 td trus rasa xnk pkai iucd hahahahha

3y ago

Saya baru pasang iucd semalam. Doctor kata kena pasang masa tidak berdarah sebab nnt risau iucd tu trigger heavy bleeding. Tapi saya ada dgr jugak kena pasang time period sbb rahim kembang

Kwn saya guna iucd.. bsalin thn lepas bulan 9 & tahun ni bsalin lg bulan 9..rezeki..dia punya kes rare..dh pasang iucd pn bole jd.. kalau ikotkan iucd ni bkesan elak kehamilan..tp mungkin dh rezeki dia kot..

sy pkai iucd tpi xsesuai pndarhn sepnjg pemakaian n ari2 sakit kepLa . check Kk dorg kata normal permulaan sbb mse brsalin doc hos trus suntik perncg yg kt punggong tu . jdi mmg normal blending . lps tu da pkai tu sy blending lg . tpi ank da nk 1thn sy still blending wlau pon drh yg kelua tu xtrus bnyk . last sy kata nk bkk sbb drh sy xbrhenti dn sy asik sakit kepala serta sy xtau bila mse sy dtg bln . mse nk bkk tu seminggu drh sy kelua bnyk . scan xd pape dlm rahim lps da bkk tu . lps bkk trus xblaku lg blending tpi tibe2 prengt . doc scan janin mlekt mse sy pkai iucd tu lg cume xperasan mse tu janin nk brbuah sbb dy bru je lekat . sbb tu sy blending bnyk 1minggu tu . nsib baik janin sy mmbesa dgn sehat . xd blaku kegugurn . adk n mak sy ad pkai juga tpi dorg serasi je . sy xserasi plak . doc kata normal mmg ad yg serasi ad yg x . trpulg sis la . nk try pkai pon xsala . ikot kn xd 1pon perncg yg xbole mngndg lg2 jenis subur .

🙌🏻